Vijesti

Saopcenje IGK povodom vandalskog rusenja spomen ika pripadnicima ABIH u Mostaru

14. 01. 2013

 

 

SAOPĆENJE  ZA JAVNOST INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA KANADA POVODON VANDALSKOG RUŠENJA SPOMEN OBILJEŽJA POGINULIM PRIPADNICIMA ARMIJE BOSNE I HERCEGOVINE U MOSTARU

 

Institut za istraživanje genocida Kanada oštro osuÄ‘uje teroristički akt miniranje spomen-obilježja poginulim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine ispred Gradske vijećnice u Mostaru.

 

Ovaj vandalski, anticivilizacijski čin vrijeÄ‘a žrtve agresije i genocida, atakuje na istinu o zločinima i udaljava pravdu za žrtve tih zločina. 

 

Istovremeno ovaj neljudski čin je dokaz da se agresija na državu Bosnu i Hercegovinu i genocid nad njenim građanima nastavljaju ponovnim ubijanjem žrtava i oduzimanjem mira i dostojanstva preživjelim žrtvama i svjedocima agresije i genocida.

 

Uništavanjem spomenika, svjedoka agresije i genocida,  pokušava se uništti, država Bosna i Hercegovina, Bošnjaci kao njen najmnogobrojniji narod i Ideja Bosne i Bosanski duh kao bosanskohercegovački odgovor ljudskim i društvenim izazovima savremene civilizacije.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada poručuje onima koji pokušavaju srušiti državu Bosnu i Hercegivinu, koji pokušavaju svesti bošnjački narod na marginaliziranu grupu i koji pokušavaju uništiti  Ideju Bosne i Bosanski duh: Niste uspjeli u agresiji i genocidu, niste uspjeli u kulturocidu, urbicidu, etnocidu, ekocidu, elitocidu, masovnom silovanju, masovnom mućenu u koncentracionim logorima smrti, masovnom protjerivanju, niste uspjeli rušenjem Starog mosta – simbola ljudskog i civilizacijskog spajanja, uništiti  jednu državu, jedan narod i jednu ideju i duh. Nećete uspjeti ni u postdejtonskom nastavku agresije i geocida drugim sredstvima. Nastavkom agresije i genocida samo još više otkrivate vaše zločinačke namjere.

 

Ovaj vandalski  čin ne smije ostati nekažnjen. Institut za istraživanje genocida Kanada od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i njenih sigurnosni i pravosudnih struktura zahtijeva da djeluju energično i jedinstveno kako bi što prije bili otkriveni, uhapšeni i izvedeni pred lice pravde oni koji  vrijeÄ‘aju žrtve agresije i genocida, oni koji atakuju na državu i bošnjački narod, oni koji atakuju na istinu o zločinima i pravdu za žrtve tih zločina, oni koji unose mržnju i izazivaju nesigurnost meÄ‘u graÄ‘anima Bosne i Hercegovine.

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

 

 

 

Vijesti: