Vijesti

Povodom izjave Edwarda Hermana kojom se negira genocid u Srebrenice

Povodom izjave Edwarda Hermana kojom se negira genocid u Srebrenice

Izjava gospodina Edwarda Hermana kojom se negira genocid u Srebrenici predstavlja nastavak propagandne kampanje ovog kontraverznog historičara, započete 1995 godine, kojom se nastoji minimizirati i opravdati zločini u BiH te revidirati historijske činjenice za koje postoje  presude Internacionalnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu.

Ovaj kontradiktorni historičar u svom  prepoznatljivom stilu  naziva srebrenički masakr  ”največim  trijumfom propagande za vrijeme rata na Balkanu”  te opravdava  zločine Vojske RS-a u Srebrenici  kao osvetu  ” za zločine koje je prethodno počinila Armija BiH” . Gospodin Herman  je kao što je poznato  ranije osnovao  Grupu za istraživanje genocida u Srebrenici (The Srebrenica Research Group) kako bi propagandom i falsifikovanjem  historije ubijedio javnost kako se srebrenički genocid nikad nije desio.

Gospodin Edward Herman pripada srećom  manjoj grupi revizionista historije čija je ideja zasnovana na fabrikovanju laži i neistina kojim se pravda Miloševićeva politika na Balkanu . Ovakvi stavovi su već ranije bili kritikovani od poznatih i priznatih svijetskih  historičara kao sto je Marko Attila, John Feffer, George Monbiot, Oliver Kamm i mnogi drugi. Ono što je novo i indikativno  u kampanji gospodina Hermana danas je manipulacija i minimiziranje broja žrtava genocida u Srebrenici.

Vijesti: