Vijesti

Podrska

Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGC}, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike {CNAB}, Savjetodavno vjeće Bosne i Hercegovine  (ACBH) i Bosansko američki institut za genocid i edukaciju {BAGI} podržavaju rad Fondacije „Popis stanovništva 2013“, {Fondacije}

 

Predloženi programski okvir Fondacije  koji ima za cilj adekvatno informisanje Bošnjaka o ključnim aspektima popisa i pratećih popisnica, zatim organizaciju aktivnog učešÄ‡a Bošnjaka u različitim popisnim tijelima i organimaposebice u Republici Srpskoj, kao i afirmaciju bošnjačke dijaspore, te adekvatno razumijevanje njene uloge kada je predstojeći popis u pitanju, je sastavni dio aktivnosti naših organizacija, koje se odvijaju već duži vremenski period.

 

U vezi sa Popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji je zakonom propisan i koji će biti obavljen od 1. do 15.10.2013. godine, želimo vas informisati da smo izdali zajednički proglas Bošnjacima u kome smo pozvali Bošnjake da se na Popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. godine bez ikakvih dilema izjasne na sljedeći način:

 

1.   Etnićko-nacionalno izjašnjavanje – Bošnjak

2.   Maternji jezik – Bosanski

 

Podržavajući rad Fondacije očekujemo dalja upustva za naš zajednički rad.

 

S poštovanjem,

Prof. Emir Ramić, Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC)
Email: info@instituteforgenocide.org

Mr. Haris Alibašić, Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
cnab@bosniak.org

Ajla Delkić, M.A. Izvršni direktor Savjetodavnog vjeća Bosne i Hercegovine  (ACBH)
Email: adelkic@acbih.org

Sanja Seferović-Drnovšek, J.D, MEd, Direktor Bosanko američkog insituta za genocide i edukaciju (BAGI)
Email: sanja.bagi@gmail.com

Vijesti: