Vijesti

Saopćenje u vezi uručivanja priznanja “Pravednik među narodima"

Saopćenje u vezi uručivanja priznanja “Pravednik meÄ‘u narodima"

Memorijalni muzej holokausta “Jad Vašem” je prošle 2012. godine donio odluku o dodjeli medalje “Pravednik meÄ‘u narodima” i “Povelju časti” Nuriji i Devleti Pozderac. Ambasador Izraela u Srbiji, gospodin Josef Levi je tada pozdravio herojski čin porodice Pozderac, podsećajući na izreku da je“onaj koji je spasio jedan život spasio čovječanstvo”. Istovremeno ambasador je tada poručio da “svi oni u Izraelu koji su potomci Jevreja spašenih u Cazinu ovom prilikom duguju svoje živote porodici Pozderac”.

MeÄ‘utim, da je i najveće dosege požrtvovanja i humanosti moguće devalvirati, u ponedjeljak 18.marta. 2013. godine, vrlo slikovito je dočaralo uručivanje pomenutog priznanja u Beogradu u prisustvu gospodina Vuka Jeremića, Predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija. Institut za istraživanje genocida Kanada, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Savjetodavno vjeće Bosne i Hercegovine,  Bosanko američki insitut za genocid i edukaciju, Kulturna zajednica Bošnjaka Preporod i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava Univerziteta u Sarajevu ukazuju i podsjećaju na sljedeće:

·         Gore navedene organizacije su ponosne na porodicu Nurija i Devleta Pozderac, dobitnike priznanja “Pravednik meÄ‘u narodima” i “Povelju časti” i njihovu ulogu u spašavanju Cazinskih Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odluka za dodjeljivanje nagrade “Pravednik meÄ‘u narodima”, je velika čast za sve Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu koja baštini historijsku, višestoljetnu tradiciju višereligijske, multinacionalne, multientičke, bosanskohercegovačke države i društva u kojima je bošnjačka porodica Pozderac svojim angažovanjem dala veliki doprinos. Bošnjaci su ponosni zbog višestoljetne tradicije dobrosusjednih odnosa i meÄ‘usobnog uvažavanja sa Jevrejima u Bosni i Hercegovini, ponosni su što su godinama uspjeli sačuvati i čuvaju jevrejsku svetu knjigu Hagadu.

·         Pozderci su bili Bošnjaci, graÄ‘ani Bosne i Hercegovine, te je stoga nerazumljiva odluka da se spomenuto priznanje uručuje u Srbiji.  Srbija je voÄ‘ena četničkom i nacionalističkom ideologijom devedestih godina 20og stoljeća izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad njenim graÄ‘anima pri čemu je ubijeno više stotina hiljada nedužnih ljudi i žena, protjerano više od 1, 5 milona uglavnom bošnjačkog stanovništva, više desetina hiljada mučeno u koncentracionim logorima smrti, a više desetina hiljada Bošnjakinja brutalno silovano.

·         Obraćanje Vuka Jeremića za vrijeme dodjele nagrade je poniženje svim bošnjačkim žrtvama, .žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Vuk Jeremić je nedavno, 14. januara. 2013., povodom Pravoslavne nove godine, u zgradi Ujedinjenih Nacija, upriličivši izvedbu srpske koračnice ‘Marš na Drinu’.  Prema podacima iz više izvora potvrÄ‘enih i od strane američkog State Departmenta i Ujedinjenih Nacija, srpski vojnici i paramilitarne četničke formacije vršile su masovne zločine kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u najnovijoj agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini od 1992 do 1995. Godine. .  Laureat rahmetli Nuriju Pozderac je smrtno ranjen tokom ofanzive združenih njemačko-četničkih snaga1943. godine. 

Zbog svega navedenog, cijenimo da se nagrada “Pravednik meÄ‘u narodima”, trebala dodijeliti u Bosni i Hercegovini a ne u Srbiji i bez prisustva kontroverznog gospodinaVuka .Jeremića.

Istovremeno pozivamo politički establišment države Bosne i Hercegovine da zaštiti svoje graÄ‘ane i energično reagira.  Pozderci su graÄ‘ani Bosne i Hercegovine, a ne Srbije.  

Potpisnici saopćenja :

Prof. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Prof. dr. Smail Čekić

Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

 Mr. Ajla Delkić

Izvršni direktor Savjetodavnog vjeća Bosne i Hercegovine

 Sanja Seferović-Drnovšek, J.D, MEd,

Direktor Bosanko američkog insituta za genocide i edukaciju

 Prof. dr. Senadin Lavić

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Preporod, Sarajevo

Mr. Haris Alibašić

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Hamdija Lipovača

Potomak Nurije Pozderca

Vijesti: