Vijesti

Maksimalna kazna za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, ratnom zločincu Veselinu Vlahoviću je samo djelimična pravda za žrtve

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada

 

Maksimalna kazna za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, ratnom zločincu Veselinu Vlahoviću je samo djelimična pravda za žrtve

 

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojim je predsjedavao državni sudija Zoran Božić osudilo je ratnog zapovjednika jedinice srpskih snaga ''Bijeli anÄ‘eli'' Veselina Vlahovića Batka, poznatijeg kao ''Monstrum s Grbavice'', na 45 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čpvjećnosti nad Bošnjacima i Hrvatima počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine. Monstrum s Grbavice lično je ubio 31 osobu, 14 je odveo u nepoznatom pravcu, 13 žena i djevojaka je silovao, a više od 50 osoba kontinuirano premlaćivao, mučio i ponižavao. Zbog navodnog nedostatka dokaza, osloboÄ‘en je po 6 tačaka optužnice.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada kao glas preživjelih žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima smatra da je pravda samo donekle postignuta jer se radi o največoj mogućoj kazni koju je do sada izrekao Sud Bosne i Hercegovine. Ali pravda nije potpuna jer je zločinac osloboÄ‘en po 6 tačaka optužnice za koje postoje nedvosmisleni dokazi i svijedoci i jer se mnogi saučesnici, naredbodavci i idejni tvorci ovog strašnog zločina još slobodno šetaju.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada traži od Suda Bosne i Hercegovine i svih organa države Bosne i Hercegovine da ne dozvole da ratni zločinac Vlahović kaznu služi u zatvorima Republike Srpske. Tamo se zločinci dočekuju kao narodni heroji, tamo zločinci biježe iz zatvora, slučaj Radovana Stankovića. I sam zločinac Vlahović je već jednom bježao iz zatvora u Crnoj Gori.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada traži od Suda Bosne i Hercegovine da usvoji apel žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima te odluči da ovaj ratni zločinac ostane da izdržava kaznu na području Federacije Bosne i Hercegovine.

 

U ime preživjelih žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima tražimo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da istraži i otkrije ostale saučesnike u Batkovim zločinima. I ako je presuda do sada največa izrečena od Suda Bosne i Hercegovine, ona nije potpuna satisfakcija žrtvama koji su preživjele največe zločine u Europi poslije Drugog svijetskog rata. Nije zločinac sam mogao počiniti ovoliko zločina bez naredbodavaca i podrške. Istinska pravda će biti sa procesuiranjem svih naredbodavaca i idejnh tvoraca  ovih strašnih zločina.

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

 

Vijesti: