Vijesti

Pismo u vezi izbora u BiH

Poštovana  gospodo Lagumdžija i  Noviću,

          U ime Bosanko američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Instituta za istraživanje genocida Kanada, apelujemo na nadležne organe  koji mogu doprinijeti  rješavanju   problema  upisa u birački spisak državljana Bosne i Hercegovine koji privremeno žive u  inostranstvu,  i njihovog  neravnopravnog  položaja  u odnosu na  državljane u Bosni i Hercegovini a koji imaju isto zakonsko biračko pravo.

           Državljani Bosne i Hercegovine koji žive izvan domovine suočeni su sa problemom upisa u birački spisak, što u znatnoj mjeri  utiče na slab odaziv graÄ‘ana koji imaju zakonsko pravo glasa. 20 jula 2012 godine,  povodom održavanja Lokalnih izbora, poslali smo vam apel za izmjenu postojećih izbornih zakona u cilju izječavanja glasačkih prava državljanja BiH u dijaspori sa pravima graÄ‘ana u BiH, na koji nismo dobili odgovor ( email smo dva puta poslali, a slali smo pismo fax-om i poštom). U vezi sa predstojećim izborima za članove Parlamenta koji će se održati 2014. godine, ponovo apelujemo na nadležne subjekte koji neposredno ili posredno mogu pružiti doprinos u rješavanju ovog veoma značajnog pitanja za državljane BiH čije je neprikosnoveno zakonsko pravo- pravo na glasanje.

             Državljani BiH koji privremeno žive u inostranstvu, a koji imaju biračko pravo u skladu sa Izbornim zakonom BiH, da bi se nalazili u izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine, dužni su da za svake izbore podnesu prijave Centralnoj izbornoj komisiji. Naime, graÄ‘ani koji propisno izvade CIPS-ovu ličnu kartu po automatizmu se evidentiraju, odnosno, upisuju u Centralni birački spisak, dok s druge strane graÄ‘ani koji izvade biometrijski pasoš u Generalnom konzulatu nisu automatski upisani. U tom slučaju graÄ‘ani su prinuÄ‘eni da ponovo pokrenu proceduru dokazivanja državljanstva i prebivališta da bi bili upisani i ostvarili pravo glasanja na predstojećim izborima, čime se komplikuje ovaj proces što u konačnici može imati veoma negativne posljedice, imajući u vidu značaj izlaska što većeg broja graÄ‘ana na izbore.

          Iz naprijed navedenog, evidentan je nejednak tretman državljana BiH, odnosno, diskriminirajući odnos prema kategoriji državljana sa pravom glasa, a koji su izvadili biometrijski pasoš a nemaju CIPS-ovu ličnu kartu.

          Da ne bi dolazilo do diskriminacije graÄ‘ana koji žive u inostranstvu prilikom registrovanja za glasanja u BiH, apelujemo na vas da  utičete da se izmjeni Izborni zakon i da graÄ‘ani koji izvade biometrijski pasoš u Generalnom konzulatu budu automatski upisani, registrovani za glasanja.

          Od posebne je važnosti naglasiti da su, na žalost, mnogi graÄ‘ani BiH nasilno napustili svoje predratne domove i pronašli utočište i egzistenciju izvan domovine, što ukazuje na značaj izlaska na izbore upravo ove kategorije.
              U cilju efikasnijeg postupka samog glasanja državljana Bosne i Hercegovine koji privremeno žive u inostranstvu,  predlažemo otvaranje institucija Počasnih konzulata  BiH u SAD i Kanadi, prije svega u gradovima gdje ima veliki broj na
ših graÄ‘ana kao što je ÄŒikago, St. Luisei i Toronto. Za počasne konzule bili bi imenovani istaknuti Amerikanci i  Kanadjani, prijatelji države BiH.

             Hvala vam na ukazanoj pažnji na riješavanju ovog važnog zahtijeva.

S poštovanjem,

 

Mr. Sanja Seferović Drnovšek, J.D.

Direktor Bosansko američkog instituta za istraživanje genocida i edukaciju

Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Prof. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: