Vijesti

Sjećanje na strašne patnje bosanskohercegovačkih logoraša povodom 9. Maja Dana logoraša Bosne i Hercegovine

9. maj, 2013

 

Sjećanje na strašne patnje bosanskohercegovačkih logoraša povodom 9. Maja Dana logoraša Bosne i Hercegovine

Tvornice smrti - koncentracini logori smrti

Suprotno svim meÄ‘unarodnim konvencijama, a u cilju fizičkog uništenja Bošnjaka i stvaranja etnički čistih teritorija, srpski agresor je od prvog dana okupacije formirao veliki broj koncentracionih logora smrti na teritoriju Republike Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. U njima su izvršeni barbarski zločini neviÄ‘enih razmjera kakve svijet ne pamti. Samao na području opčine Prijedor formirano je čak 57 logora. U cjeloj Bosni i Hercegovini je napravljeno 653 logora, čak u Srbiji 27, u Crnoj Gori 12, u Hrvatskoj 3. Sve ukupno: 695 logora, za koje znamo. Ko zna čija je sudbina, kojeg naroda, ponukala književnika Milana Kunderu da konstatira: ”Narodi se likvidiraju da im se najprije oduzme sjećanje. Unište im se knjige, obrazovanje, historija. Neko drugi im napiše druge knjige, da im neko drugo obrazovanje i izmisli neku drugu historiju. I narod, onda, postepeno počne zaboravljati šta je bio i šta je sada, a svijet to zaboravi još brže”. Ove riječi nevjerovatno tragično pristaju sudbini Bošnjaka.

U ime žrtava genocida, zločincima niko nema pravo oprostiti. U ime života budućih generacija, ne smijemo zaboraviti. Ko oprosti i zaboravi, pridružio se zločincima i agresorima.

Koncentracioni logori koje su Srbi formirali na području prijedorske općine, najgomozorniji su od svih mučilišta koje je svijet ikada vidio. U njima su klali Bošnjake kao zvijeri, gulili im kožu, žive ih spaljivali. Bošnjakinje su u njima silovali do smrti, a potom masakrirali. Srpski su im zločinci nožem vadili djecu iz utroba i na njihove im oči komadali”. (Roy Gutman, “Svjedok genocida”, Sarajevo 1995., str. 134-145).

Američki dnevnik Newsday od 2. augusta 1992. počeo je objavljivati seriju tekstova što ih je o srpskim logorima u Bosanskoj krajini napisao reporter tog lista Roy Gutman. Za ratne izvještaje iz Bosne i Hercegovine Gutman je 1993. dobio Pulitzerovu nagradu za novinarstvo. Njegovi su tekstovi prvi put ozbiljno alarmirali američku javnost i skrenuli pažnju na dogaÄ‘aje u Bosni i Hercegovini. Iz tih je istih tekstova i dobar dio graÄ‘ana Bosne i Hercegovine doznao šta se dešavalo u njihovom susjedstvu.

Koncentracioni logori smrti u Bosni i Hercegovini su pokazatelji agresije i realizacije njene osnovne namjere – biološko i duhovno istrebljenje Bošnjaka, odnosno genocid nad tim narodom

Masovna i pojedinačna ubistva Bošnjaka u Republici Bosni i Hercegovini 1992. – 1995. posebno su izvršena u koncentracionim logorima i drugim zatočeničkim objektima (sportski, školski, zdravstveni, rekreativni i ugostiteljski objekti, zatim fabričke hale, vojne kasarne, kinosale, sportske dvorane, stanice milicije, hoteli, kaznenopopravni domovidržavni zatvori, hangari, betonski bunkeri, tuneli, skladišta, magacini, distributivni centri, rudnici, stare jame, itd.).

Koncentracioni logori Omarska, Keraterm, Trnopolje, Manjača, Sušica, Kazneno-popravni dom Foča, kasarna UzamnicaVišegrad, RasadnikRogatica, Batković – Bijeljina, LukaBrčko, HeliodromMostar, Dretelj i Gabela – ÄŒapljina, KaonikBusovača i drugi krucijalni su pokazatelji agresije i realizacije njene osnovne namjerebiološko i duhovno istrebljenje Bošnjaka, odnosno genocid nad tim narodom (najstariji logoraš – strarica Hanka Kustura, u logoru RasadnikRogatica, imala je 101 godinu, a meÄ‘u najmlaÄ‘im logorašima bilo je i beba roÄ‘enih u logorima i drugim mjestima zatočenja.

Prema dostupnim podacima u Republici Bosni i Hercegovini je postojalo preko 650 logora i drugih mjesta zatočenja, kroz koje je prošlo oko 200.000 logoraša, uglavnom Bošnjaka, pri čemu je preko 30.000 ubijeno i prisilno nestalo. U vezi s tim, treba istaći neke najkarakterističnije primjere. U logoru Luka Brčko ubijeno je 30-35 zatočenika Bošnjaka (11-16. maja 92); u KP domu Foča ubijeno je najmanje 266 zatočenika (junidecembar 92); na Polju u blizini Ratina (Kalinovik) ubijena su otprilike 23 muškarca i mladića (5. augusta 92); u logoru Keraterm (Prijedor) ubijeno je oko 150 Bošnjaka (24. jula 92), na planini Vlašić (općina Skender-Vakuf) ubijeno je oko 200 Bošnjaka, muškaraca iz logora Trnopolje (21. augusta 92); kod Hrastove Glavice (Sanski Most) ubijeno je oko 100 logoraša, muškaraca odvedeneh iz logora Keraterm i Omarska (5. augusta 92); u selu Novoseoci (Sokolac) zatočeno je i ubijeno približno 44 Bošnjaka muškog spola (22. septembar 92); u Domu kulture u ÄŒelopeku (Zvornik) ubijeno je najmanje 30 zatočenika muškog spola (9-26. juna 92), u Tehničkoj školi u Karakaju (Zvornik) ubijeno je oko 110 muškaraca (1-3. juna 92); u Gerinoj klanici (Zvornik) ubijeno je oko 190 zatočenika (7. juna 1992.); kod Srednjeg (Ilijaš) ubijeno je 47 Bošnjaka iz logora Rajlovac i dr.

Ko su danas bosanskohercegovački logorasi?

Oličenje istine o agresiji i genocidu ili odbačene žrtve čija uspomena živi samo i isključivo zahvaljujući njihovoj spremnosti da ostave svoje sredstvo preživljavanja i trkom kroz sjećanja strašne torture još jednom kažu kako je pola dejtonske Bosne i Hercegovine na temeljima iskovanim od logoraških baraka, opasanih bodljikavom žicom, na temeljima strašnih krikova iz strašnih koncentracionih logora smrti podignutih u tako zvanoj slobodarskoj i demokratskoj Europi u dvadesetom vijeku, navodnom vijeku zaštite ljudskih prava i sloboda. Logoraši više ne trebaju nikome. Ni samoproglašenim intelektualcima, čuvarima bošnjačke svijesti, ni bošnjačkim liderima, spremnim da se bore samo za svoje interese i spremnim da šute kada agresori podižu spomenike poginulim agresorima i izvršiocima genocida, kada agresori zabranjuju okupljanja žrtava, kada agresori negiraju genocid. I ovog devetog maja, na Dan logoraša i Dan pobjede nad fašizmom, nije bilo nikoga od bošnjačkih lidera da podigne glas protiv logora, protiv fašizma, protiv sistema amnestiranih krivaca i poniženih žrtava, protiv negiranja sudskih dokazanog genocida, protiv činjenice da je pola dejtonske države Bosne i Hercegovine na temeljima skovanim od ostataka greda iz logoraških baraka, uvezanim bodljikavom žicom iza koje su naÄ‘eni  skeleti koji dišu i tako opominju prije svega nas Bošnjake i našu bošnjačku djecu da ne zaboravimo njihove patnje.

Neke od posljedica, rezultata 10. genocida nad Bošnjacima su:

- broj poginulih Bošnjaka iznosi više od 200.000, a od toga preko 22.000 djece;

- broj ranjenih: 240.000, od toga 52.000 djece;

- broj hendikepiranih 100.600, od toga preko 4.000 djece;

- broj raseljenih: 1.225.000, u preko stotinu zemalja sirom svijeta;

- broj raseljenih unutar BiH iznosi 850.000;

- broj silovanih žena, 40.000;

- broj nestalih lica: 53.600, od toga 28.420 iz Srebrenice i Žepe;

- broj sela koja su potpuno uništena: 475;

- broj gradova koji su bili okupirani: 61;

- procenat ukupno uništenog stambenog fonda je oko 36%.

 

Koncentracioni logori smrti u Bosni i Hercegovini po opštinama

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Banja Luka

 

    Sportska dvorana

    Manjača

    MUP

    Tunjice-okružni zatvor

    VIZ

    Kasarna "Kozara"

    Mali logor

    Kaštel

    Stari dom Armije

    Logor na stadionu Borik- kasarna vojne policije

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bihać

 

    Kasarna - Ripač

    Otoka - Ripač

    O.Š.Orašac

    Traktorska stanica - Ripač

    Kasarna - Račić

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bijeljina

 

    Kasarna                                

    Batkovići                                        

    Igralište Janja

    Ekonomija-Novo Selo     

    Vojni magacin - Patkovača

    Šećerana       

    KPD kod željezničke stanice

    Zemljoradnička zadruga - Patkovača

    Dvorac zamak (Crnog Vila)

    Komunalno preduzeće "4.Juli"

    Vanekov mlin

    O.Š. "S.Hase"

    Poljoprivredna škola

    Privatna kuća Osmana Velagića - Janja

    MUP - Janja

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bileća

 

    Kasarna - Bileća

   Stara policijska stanica

    Đački dom

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bos. Dubica

 

    Autobuska stanica

    Stadion

    MUP

    Zamljoradnička zadruga - Draksenići

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bos. Gradiška

 

    MUP

    Farma svinja - Nova Topola

    Zgrada štamparije - Bos.Grad

    Škola učenika u privredi - Bos.Grad

    Stara Gradiška

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bos. Krupa

 

    O.Š. - Arapuša

    O.Š. - Jasenice

    O.Š. - Suvaj

    O.Š. "Petar Kočić" - Bos. Krupa

    O.Š. - Gorinja

    O.Š. - Otoka

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bos. Novi

 

    Hotel "Una"

    Stadion "Mlakve"

    Vatrogasni Dom

    Osnovna škola

    MUP-Bos.Novi

    Suha Me|a - Otoka

    Privatne kuće Ekića

    MUPBos.Kostajnica

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bos. Petrovac

 

    Sportski centar

    MUP

    Autobuska stanica

    Hotel

    Jasikovac

    Vrtoče

    Kozula – ŠIP “Oštrelj” – Drinić

    Radničke barake Oštrelj

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bos. Šamac

 

    Zasavica

    MUP

    Otkupna stanica Crkvine

    Zgrada TO

    Fudbalski stadion Crkvine

    Tehnička škola

    O.Š. Bos. Šamac

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Bratunac

 

    Sportska dvorana O.Š. "Vuk Karadzić"

    Stadion

    Magacin ukrasne keramike

    Zadružni dom Kravice

    Osnovna škola Konjević Polje

    Podrum "Ekspres restorana"

    MUP Bratunac

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Brčko

 

    Pravoslavna crkva - Pelagićevo

    Restoran "Vestelije"

    Brezovo Polje

    Fudbalski stadion

    Osnovna škola Lončari

    DTV Partizan

    SJB

    Dom zdravlja

    Stara džamija

    Hotel "Posavina"

    Prodavnica zemljoradničke zadruge - Pelagićevo

    Luka

    Kasarna

    Autobaza "Laser"

    Porušene vikendice - Potočari

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Busovača

 

    Kaonik

    ”Medijapan”-sabirni centar

    Kasarna Draga

 

 

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Čajniče

 

    Škola

    Lovački dom - Mostina

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Čapljina

 

    Dretelj

    Vojarna - Gabela

    Fabrika keksa

    Duševna bolnica - Domanovići

    Kapetanovića kuće - Počitelj

    Višići

    Magacin “Merhamet”

    Osnovna škola - Počitelj

    Silos - Bregava

    Kasarna "Miro Popara" - Grabovine

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini ÄŒitluk  

 

    Fabrika "Frotea"

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Doboj

 

    Vojni logori kod tvornice "Bosanka" -Usora

    Osnovna škola - Grapska

    Željeznička stanica

    Vojni hangar u kasarni Bare

    SRC "Ozren"

    Prodavnica - Piperi

    SŠC

    Vojna kasarna - Ševarlije

    Tvornica pneumatika - Bare

    Kotorsko - Bare

    Perčin disko-na Usori UšÄ‡e

    Podnovlje

    Rudnik - Stanari

    Vinska

    Osnovna škola - Stanari

    Majevac

    Rukometni stadion

    Ozren Kesten

    "Bosanka"

    Vojna kasarna Miljkovac

    Centralni zatvor

    Perčo, vila

    Fabrika dalekovoda "Rudanka"

    Apartmani Grabovica

    Kotorsko selo

    Grapska

    Hangar PD "Majevica"

    Putnikovo brdo - vojni objekat

    Seona

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Donji Vakuf

 

    Zatvor MUP-a

    Magacin opštinskog štaba TO

    Magacin trgovačkog preduzeća "Vrbaspromet"

    Kasarna Daljan

    Osnovna škola u Obarcima

    Motel "Semešnica"

    Stara zgrada dječijeg obdaništa

    Garaža u kući vlasnika Ivice Stanke

    Garaža u kući Lončar Goranana

   Hotel "Vrbas" -podrumske prostorije-

    Zgrada željezničke stanice u Oborcima

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Drvar

1.Hotel-Drvar

2.SŠC

3.Selo Prekaja

4.Sportski centar

5.O.Š. Kamenica

6.MUP

7.Selo Srnetica

8.Selo Posijek

 

 

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Foča

1.Ekonomija KPD-a "Brioni"

2.Livade" magacin TO-a

3.Privatna kuća Slobodana Matovića

4.KPD Foča

5.Ženski KPD Velečevo

6.Privatna kuća Nusreta Karamana - Miljevina

7.Otkupna stanica - Đi|evo

8.Osnovna škola Brod na Drini

9.Privatne kuće u Čohodar mahali

10.Motel "Bukovica"

11.Privatna kuća Trnovače

12.Partizan – sportska dvorana

13.SŠC Foča

14.Buk Bijela

15.Privatna kuća Muniba Hodžića

16.Presjeka" - Ustikolina

17.Privatna kuća Džanko Asime -Donje Polje

18.Privatne kuće u selu Đi|evo

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Fojnica

1.Osnovna škola HotigošÄ‡e

2.Brod Jasikovac

3.Dom za sveštenike - Bakovići

4.Privatne kuće Duhre

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Gacko

1.Kasarna Avtovac

2.Fazlagića Kula

3.Termoelektrana

4.Samački Hotel

5.Pošta Avtovac

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Glamoč

1.MUP

2.Podrumi Hotela  

3.Stadion

4.SŠC - Fiskulturna sala

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Goražde

1.Privatna kuća - Površnica

2.Selo Podhranjen

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Gornji Vakuf

1.NEMA PODATAKA

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Gračanica

1.Kasarna - Petrovo selo

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Grude

1.Duhanska stanica

2.Tvornica "Grudex"

3.Rudnik

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Han Pijesak

1.Logor

2.Ovčanik

3.Podžeplje i Plana

4.Farma stoke Mrkalji

5.MUP

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Jablanica

1.Junuzovića kuće Doljani

2.Osnovna škola Sovići

3.Zukića kuće Doljani

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Jajce

1.Kasarna Bravnice

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kalesija

1.Selo Osmaci

2.Salon namještaja "Karić"

3.Dom kulture - Memići

4.Dom kulture - Osmaci

5.Magacin - Osmaci

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kalinovik

1.O.Š.”Miladin Radojević”

2.Barutni magacin

3.MUP

4.Farma Pavlović

5.O.Š.”Ulog”

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kiseljak

1.Rotilj                  7.Silos

2.Kasarna               8.Kuće oko silosa

3.SŠC

4.Palež

5.Stara općina

6.Višnjica

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kladanj

1.Osnovna škola - Obori

2.Osnovna škola - Pelemiši

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Ključ

1. Barake - Gornja Sanica

2.Željeznička stanica - Gornja Sanica

3.Sportska dvorana

4.Osnovna škola - Biljani

5.Osnovna škola - Sitnica

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Konjic

1.Odmaralište MUP-a

2.Vikendice - Boračko jezero

3.Čelebići

4.Robna kuća - Buturović Polje

5.Banka - Buturović Polje

6.Kostajnica

7.Turija

8.Motel “Borašnica”

9.Selo Bijela

10.Dom kulture - Zabr|e

11.Privatne kuće - Zabr|e

 

 

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kotor Varoš

1.Pilana

2.SŠC                         

3.Stari Sud

4.Osnovna škola

5.Maslovare

6.MUP-Šiprage           

7.Kožara

8.MUP                        

9.Dom zdravlja             

10.Jelšingrad

11.Stari zatvor

12.Osnovna škola - Grabovica

13.Benzinska pumpa – Vrbanjci

14.Đevdin kafić - Vrbanjci

15.Osnovna škola - ÄŒelinac

16.Popovac - ÄŒelinac

17.Zatvor - ÄŒelinac

18.Borje - Planina

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Kreševo

1.Hangar kod Šunje (Baritov mlin Resnik)

2.SŠC                           

3.Osnovna Škola

4.Privatne kuće - Sotnica

5.Škola - Polje

6.Ćilimara

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Lištica  - Široki Brijeg

1.Privatno imanje "Tuta"

2.MUP

3.Fabričke hale

4.Osnovna škola - Dobrokovići

5.Hale fabrike "Feal" - Dobrokovići

6.Osnovna škola - Kočerin

7.Duhanska stanica

8.Vitina

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Livno

1.O.Š. "I.G. Kovačić" - Livno

2.O.Š. “ZabrišÄ‡e”

3.O.Š. “Orguz”

4.Sportska dvorana "Zgona"

5.MUP - Livno

6."Iris" - tvornica

7.Garaže "Elektrodistribucija”-Livno

8.Bivši "Komitet"

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Lopare

1.Osnovna škola

2.Fabrika "Termal"

3.Pilane - Mačkovac

4.Napuštena štala - Mačkovac

5.Prodavnica zemljoradničke zadruge - Piperi

6.Ciglane

7.Osnovna škola - Jablanica

8.Osnovna škola - Brijest

9. MUP Lopare

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Lukavac

1.Karanovac

2.Provizorne barake - Tumare

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Ljubuški

1.Poljoprivredno dobro Radišići

2.Zavod za resocijalizaciju djece

3.Otoka D.Vitina

4.Atomsko sklonište

5.Zgrada SJB

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Modriča

1.Stanica Milicije

2.PD Mustafa Mujebegovic-Jakeš

3.Podnovlje

4.Majevac

5.Vranjak

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini  Mostar

1.Medicinska škola

2.Gradsko groblje – “Sutina”

3.Stadion “Vrapčići”

4.Kasarna "Konak"

5.Kasarna "Sjeverni logor"

6.Geodetski zavod

7.Osnovna škola - Zijemlje

8.Samostan časnih sestara

9.Selo Vojno

10.MUP - Kamena zgrada

11.Privatni logor Kajtazova kuća - (Privatni zatvor Vinka Martinovića Štele)

12.Vojna akademija

13.ÄŒelovina

14.Povremeni zatvori

15. Univerzitet "Džemal Bijedić" - Mašinski fakultet

16.”Veležov” stadion

17.Rodoč - Buna

18.Grabovica

19.ATG

20.Đubrani - Škola

21.Kod Mihajla - B.Polje

22.Osnovna škola - Sutina

23.Garaže - B.Polje

24. Rodoč - Heliodrom

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Mrkonjić Grad

1.Klaonica - Podbrdo

2.Kula - Rajakovo Brdo

3.Hangar ugljarnik - Bjelajce

4.Servis

5.MUP - M.Grad

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Nevesinje

1.MUP

2.Kotlovnica Toplane

3.Gornje Rakitno

4.Tvornica alata

5.Alatnica

6.Podrum jedne kuće - Borci

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Orašje

1.Zgrada preduzeća Korpara - Lončari

2.MZ - Orašje

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Posušje

1.Gornje Raketno

2.Rudnik boksita Oluja

3.Stara osnovna škola

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Prijedor

1.Osnovna škola - Kozarac                                               

2.Željeznička stanica - Ljubija                                          

3.Stari Majdan - Ljubija                                               

4.Stadion – Ljubija

5.Tvornica gume"Protektirnica" - Brezič

6.Selo Mravinj                                                   

7.Mjesni ured – Orlovci                                              

8.Osnovna škola - D.Garevci                                      

9."Elektro" – Kozarac

10.Sandučara (Korpara ili štamparija) – Kozarac        

11.Stadion – Kozarac

12.Crkva Krkići - Kozarac                              

13.Hladnjača "IMPRO" – Prijedor                               

14.Vitlovska selo

15.Hotel "Mrakovica"                                                     

16."Bosnamontaža" -Prijedor                            

17.Stočna pijaca - Prijedor

18.Autobuska stanica - Zecovi                                 

19.Željeznicka stanica - Kozarac  ili Trnopolje           

20.Željeznicka stanica - Petrov Gaj                           

21.Stočna pijaca - Omarska                                     

22.Sportska dvorana "Mladost" - Prijedor                 

23.Stara pilana - Kozarac                                        

24.Dom kulture - Kozarac                                        

25."Prijedorčanka" tvornica sokova - Brezičani        

26.Tukovi-stadion                                                    

27.Kratelj-stadion                                                   

28.Karan                                                                 

29.Omarska

30.Društveni dom - Ćela

31.Osnovna škola – Kevljani

32."Elementara" - Kozarac

33.Dva mjesta zatvaranja - Brezičani

34.Keraterm

35.Sportski centar- stadion - Prijedor

36.Rudnik - Ljubija

37.Osnovna škola u Sivcima kod Trnopolja

38.Barake OSC - Benkovac

39.Majdan

40.Crna kuća

41.Ciglana - Prijedor

42.Jaruge

43.Pozorište - Prijedor

44.Topola

45.Tomašica-rudnik željezne rude

46.Kasarna "Žarko Zgonjanin"

47.MUP Prijedor

48.MUP i MZ Urije - Prijedor

49.Autobuska stanica Žeger - Čarakovo

50."Kozaraputevi" - Prijedor

51."Velepromet" – Prijedor

52.Dom kulture - Kozaruša

53.Vatrogasni dom - Ljubija

54.MUP - Ljubija

55."Tomex" - Ljubija

56.Dom kulture – Trnopolje

57."Šarena crkva" - Hrnići

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Prnjavor

1.Tvornica obuće "Sloga"

2.Silos starog mlina Vijaka

3.MUP

4.Sportska dvorana

5.Osnovna škola - Lamovita

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Prozor

1.Osnovna škola          

2.Rumbovci 3.KPD      

4.Vatrogasni dom

5.SŠC

6.SJB

7.Atomsko sklonište

8.Magacin TO

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Rogatica

1.Ergela “Borike”

2.SŠC "Veljko Vlahović"

3.Planinarski dom - Podgaj

4.Osnovna škola “Ragib Džindo”

5.Sladara

6.Stara Osnovna škola - Borike

7.Crkveni dom

8.Poljoprivredno dobro - Rasadnik

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Rudo

1.Mekteb

2.Stara željeznička stanica

3.Kasarna

4.Dom kulture

5.Mjesto Viti Grab

6.Mjesto Vranja

7.Mjesto Stankovača

8.Mjesto Rupavci

9.Bisag kod Miloševe kuće

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Sanski Most

1.Sportska dvorana

2."Krings"

3.”Betonirka”

4.O.Š. "Narodni Front"

5.MUP - Sanski Most

6.Kamengrad

7.O.Š. "Hasan Kikić"

8.O.Š. “Gornja Mahala”

9.Privatna kuća Sime Miljša

10.Keramika

11.MUP - L.Palanka

12.Lufani

13.Stari Majdan

14.Podvidača

15.Kotlovnica hotela

16.Šehovci

17.Privatna kuća Senada Šupuka - Trnova

18. Privatna kuća Kalić Idriza

19. Škola Tomina kotlovnica

20. Škola Kozica

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Sarajevu

1.Selo Račići

2.Bolnica Jagomir - Centar

3.MUP - Ilidža

4.SŠC - Hadžići

5.Garaže - Hadžići

6.Zgrada TO - Hadžići

7.Podrum hotela - Hadžići

8.Tarčin

9.Kasarna Lukavica

10.Stara zgrada doma zdravlja - Ilidža

11.Kamp “Lužani” - Ilidža

12.Zgrada C.K. - Ilidža

13.Skladište "Energoinvesta" - Blažuj

14.Bolnica Kasindol -Ilidža

15.O.Š. "27 Juli" - Ilidža

16.Grafička škola - Ilidža

17.KPD "Kula" Ilidža

18.Industrijska škola - Ilijaš

19.Stara zgrada željezničke stanice - Ilijaš

20.Skladište "INA" - Ilijaš

21.Stara jama - Podlugovi

22.Stara O.Š. "V. Vuković" - Podlugovi

23.Hala pogona "MIK" - Podlugovi

24.Betonski bunker uz rijeku Stavanju - Podlugovi

25.Škola G. Bioča

26.Stare kuće Jamjanovića - Ilijaš

27.Kasarna Butile - Rajlovac

28.Skladište "Energopetrol-a" - Rajlovac

29.Kasarna vojnog aerodroma - Rajlovac

30.DC - Rajlovac

31.Garaže i podrumi Grbavice - N.Sarajevo

32.Krizni štab "Drvorijeka" - N.Sarajevo

33.Prodavnica "Digitron Buje" - N.Sarajevo

34.Prostorije MZ Vrace - N.Sarajevo

35.Đački dom "Bane Šurbat" - N.Sarajevo

36.Sportska dvorana - Pale

37.Kino sala - Pale

38.Dom kulture - Pale

39.Hotel Koran - Pale

40.Betonski bunker - Semizovac

41.Bunker "Kod Sonje" (pored pansiona "Kon Tiki") - VogošÄ‡a

42.Sportski centar - VogošÄ‡a

43.Tunel Krivoglavci - VogošÄ‡a

44.MUP - VogošÄ‡a

45.Privatne kuće - VogošÄ‡a

46.Vulkanizerska radnja-Nakina garaža (vl.Nasufa Karalića) na petlji, Krivoglavci-VogošÄ‡a

47.Planjina kuća (privatna kuća Miralema Planje) Svrake-VogošÄ‡a

48.Kasarna JNA-Semizovac

49.Hotel "Park"-VogošÄ‡a

50."UNIS"-ove tvornice - VogošÄ‡a

51.Blažukovo - Trnovo

52.Kasarna Žunovnica - Hadžići

53.Zgrada općine - Hadžići

54.Zgrada Socijalnog - Hadžići

55.Kasarna Hrenovica

56.MUP Ilijaš-zatvor

57.Punkt zimske službe-Nišići

58.Obdanište Ilidža

59.SKI klub "Romanija"

60.MUP Vraca

61.MUP Trnovo

62.Kasarna Blažuj

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Skender Vakuf

1.Zgrada pošte

2.Fabrika aluminijskog namještaja

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Sokolac

1.Stočna farma Podromanija

2.Pošta - Knežina

3.Fiskulturna sala Osnovne škole - Sokolac

4.Punkt zimske službe

5.Pogoni KTK - Knežina

6.Osnovna škola - ÄŒavarine

7.Šipad Romanija

8.SŠC "S.V.ÄŒiča"

9.Privatne kuće - Čavarine

10. Klaonica - Sokolac

11.Bolnica - Sokolac

12.Centralni zatvor - Sokolac

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Srebrenica

1.Auto servis -Potočari

2.Fabrika “Pocinčara” - Potočari

3.Fabrika akomulatora - Potočari

4.Fabrika stolica "Zeleni jadar"

5.Štale Drine Z.Jadar

6.O.Š. "Skelani" - Skelani

7.Nova Kasaba

8.Pravoslavna crkva - Kravice

9.Fabrika limenki - Skelani

10.Rudnik Sase

11.Zemljoradnička zadruga - Skelani

12.MUP Skelani

13.Meljine - Barake

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Stolac

1.Bolnica za zglobno-koštana oboljenja

2.V.P.Dom

3.Hangari željezare

4.Sabirni centar Đulića Mahala

5.Plješevac Đulića Mahala

6.Selo Greda

7.Selo Rotimilja

8.O.Š.”B.Šotra” Crnići

9.Duhanska stanica kod Dumanovca

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Šekovići

1.Ženski zatvor

2.SŠC

3.Stanica milicije

4.Motel Loznica

5.Fudbalski stadion

6.Bijela zemlja

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Šipovo

1.Staro Šipovo

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Teslić

1.Stadion F.K."Proleter"

2.Lječilište B.Vrućica

3.MUP- Teslić

4.Radničke barake - Pribinić

 

 

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Trebinje

1.Vojni zatvor Tranzit

2.Kasarna

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Tuzla

1.Majevica

2.Rudarsko odmaraliste - Površnica

3.Lovački dom Stara Majevica

4.Magacin zadruge - Kovačevo

5.Privremeni stanbeni objekat - Potražje

6.”Jojina kafana” na Ban brdu

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Ugljevik

1.Hala konfekcije "V.L. Kurjak" - Ugljevik

2.Termoelektrana - barake

3.Osnovna škola - Ugljevik

4.Fabrika obuće "Zenit" -  Ugljevik

5.O.Š. Stari Ugljevik

6.Fabrika Gradnje - Novi Ugljevik

7.Zgrada stare općine - Stari Ugljevik

8.SSŠ "Ugljevik"

9. Stara zgrada rudnika - Stari Ugljevik

10.Firma "Gramet" direkcija - Stari Ugljevik

11.Rudnik - Bogutovo selo - direkcija

12.Kopovi Mezarja

 

Podaci o logorima - mjestima zatoenja u općini Vareš

1.SŠC -  Vareš

2.Osnovna škola "Vladimir Nazor"

3.Zgrada Tehničke škole

4.Stanica Vojne policije

5.Tehnička škola - Vareš

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Velika Kladuša

1.Farma Drmaljevo I

2.Valionica Drmaljevo II

3.Zgrada C.K. - zatvor

4.Zgrada C.K.

5.Farma Napeke

6.Farma Rašetnin zid

7.Farma Ponikve

8.Dubrave

9.Farma Brezići

10.Stari grad

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Višegrad

1.Hotel "Bikavac"

2.Hotel "Vilina Vlas"

3.Objekat hidrocentrale

4.Vatrogasni dom

5.Kasarna “Požarnica”     

6.Kasarna “Vardište”                

7.Kasarna “Uzamnica”

8.O.Š. "Hasan VeletovIć"

9.O.Š. "Želimir Željic" - Prelevo

10.MUP

11.Škola za retardiranu djecu - Okolište

12.Silos pekare

13.Privatne kuće - Dobrun

14.SŠC

15.Vojni zatvor

16.Hamzići

17.Rehabilitacioni centar - Jakeš

18.O.Š. "Petar Kočić"

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Vitez

1.Škola G.Večerska

2.Dom kulture

3.Škola D.Dubravica

 

 

 

 

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Vlasenica

1.Igralište - Kasaba                

2.Pilana - Milići

3.Osnovna škola           

4.Zadružne štale - Piskavice        

5.SJB                     

6.Hotel "Panorama"        

7.SJB

8.Sala SŠC

9.Vojna sportska sala

10.Dom kolture - Milići

11.Logor Luka

12.Farma Pilića - Šošari

13.Magacin TO - Sušica

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Zavidovići

1.Selo Miljevići

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Zvornik

1.Škola Kneževići         

2.Tvornica gline - Karakaj                                    

3.TŠC - Karakaj           

4.Stadion - Divić       

5.Dom kolture - ÄŒelopek   

6.Selo Pilice             

7.Upravna zgrada – Zamlaz

 

 

 

8.Tvornica "Alhos"

9.Tvornica "Standard" - Karakaj

10.DP “Hladnjača” - Karakaj

11.Omladinsko naselje - Karakaj

12.Sud i stari zatvor - Zamlaz

13.DP Novi izvor

14.Zatvor

15.Sportska hala

16.Ciglane

17.Dom kulture - Drinjača

18.Orahovac Karakaj

19.Kuća Salihović Paše – Liplje

20.Motel Vidikovac -Divić

21.Ekonomija - ÄŒelopek

 

Podaci o logorima - mjestima zatočenja u općini Žepče

1.O.Š. “Perkovići”, Perkovići

2.O.Š. "Ljubatovići", Ljubatovići

3.Silos "Nove Trgovine", Žepče

4.Zadružne štale “N.Trgovine”, Žepče

5.Osnovna škola  - Žepče

6.Prodavnica “N.Trgovine”, Bistrica

7.Hangari TP”N.Trgovina” Žepče

8.Priv.kuće u Ljeskovici

9.O.Š.”Papratnica”, Papratnica

 

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: