Vijesti

Sjevernoamerički Bošnjaci su razočarani oslobadjajućom presudom Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije i njegovog pomoćnika Franka Simatović-Frenkija

Sjevernoamerički Bošnjaci su razočarani oslobadjajućom presudom MeÄ‘unarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije i njegovog pomoćnika Franka Simatović-Frenkija

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za Istraživanje Genocida Kanada su razočarani oslobadjajućom presudom MeÄ‘unarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije i njegovog pomoćnika Franka Simatović-Frenkija.  Sud je nepravedno odlučio da nema dovoljno dokaza da su optuženi učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s namjerom protjerivanja nesrpskog stanovništva s područja “srpskih autonomnih oblasti” (SAO) Krajine, Slavonije, Baranje, i zapadnog Srema kao i u bosansko-hercegovačkim opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Zvornik, i Trnovo, iako je potvrÄ‘eno da su jedinice državne bezbjednosti Srbije učestvovali u ovim zložinima.

 Ovakva presuda ponižava žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ponižava mir, istinu i pravdu. Neshvaljtivo je da sefovi jedinica nisu odgovorni za dokazano planirane zločinacke akcije ovih jedinica.  TakodÄ‘er je stav Haskog suda zabrinjavajući, jer su na istoj osnovi osužena šestorica Hrvatskih čelnika u presudi kojom je dokazana agresija Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.  Ovo izgleda kao da se pravi neki balans meÄ‘u agresorima na Bosnu i Hercegovinu. Istina, pravda, pomirenje ne poznaju ravnotežu u zločinu agresije i genocida, već istinu o zločinu i pravdu za žrtve tih zločina.

 Dokazan je uloga jedinica Službe bezbjednosti Srbije, kao i ranijim odlukama, pocevši s procesom Tadić 1998 godine, kao i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata Srbije, tzv. srpskih autonomnih oblasti, a zatim i  tzv. republike Srpske.  Uzimajući zatim u obzir ispravnu presudu kojom je dokazano veoma slično udruženje zločinackog poduhvata Hrvatske i tzv. republike Herceg Bosne, u kojoj se nasilno stvaranje ovog entiteta osudilo kao zločinacki čin ilegalnog ocijepljenja od BiH, postavlja se pitanje zašto se ista logika do sada nikad nije primjenila u odnosu na zločinačko stvaranje tzv. Republike Srpske i zašto Srbija nikad nije zvanično osužena za agresiju na BiH?  Što se tiče sudbine manjeg entiteta, treba se primjeniti presuda MeÄ‘unarodnog suda pravde u postupku Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, koja jasno precizira odgovornost vojmog i policijskog vrha manjeg entiteta za genocid.

 Prvostepena presuda ne može izmijeniti historiju niti karakter rata u Bosni i Hercegovini. Sudska dokumentacija će ostati i pokazati da optuženi jesu bili i veza u komunikaciji izmeÄ‘u učesnika u zločinačkom poduhvatu. Zato tražimo da se u drugostepenom žalbenom postupku ne smije zaboraviti kako su osloboÄ‘eni oni koji su zapovijedali zloglasnim "Škorpionima" koji su pred kamerama ubijali Srebreničane 1995. godine.

Hamdija Čustović

Predsjednik Kongresa bošnjaka Sjeverne Amerike

Emir Ramić

Direktor Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: