Vijesti

Keraterm – da se nikada ne zaboravi

Keraterm – da se nikada ne zaboravi

 

Povodom 21. godišnjice stradanja u koncentracionom logoru smrti Keraterm u Prijedoru Institut za istrazivanje zločina protiv čovjećnosti i meÄ‘unarodnog prava Sarajevskog univerziteta, Institut za istrazivanje genocida Kanada i Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju odali su počast ubijenim logoračima, polaganjem  cvijeća na spomen obilježje ovog strašnog koncentracionog logora smrti. Polaganju cvječa i odavanju počasti žrtvama koncentracionog logora smrti  Keraterm  prisustvovali su predstavnici Udruženja logoraša “Prijedor 92” - Mirsad Duratović, Sudbin Musić, Elvedin PaÄ‘an, kao i dr. Hariz Halilović, član MeÄ‘unarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida. Kanada.

 

U Keratermu je ubijen 371 zarobljenik, od čega njih 121 u noći 24. jula 1992. godine. To večer je ispred sobe broj 3 postavljen mitraljez, a u prostoriju je ubačena jedna vrsta plina ili suzavca. Logoraši su pokušali da napuste prostoriju, a na njih je otvorena vatra iz tog mitraljeza. Masakr u takozvanoj sobi logora izvršili su pripadnici vojske i policije Republike Srpske. Navečer 24. jula 1992. je ispred sobe broj 3 postavljen mitraljez, a u prostoriju je ubačena jedna vrsta plina ili suzavca. Logoraši su pokušali da napuste prostoriju, a na njih je otvorena vatra iz tog mitraljeza.

 

21 godinu nakon ovog zločina posjeta Keratermu budi mučna i gorka sjećanja na strahote koje su logoraši prošli tokom zatočeništva. Najteže je članovima porodica ubijenih, od kojih veliki broj još uvijek traga za posmrtnim ostacima svojih muževa, očeva, sinova. Logor Keraterm jedan od najozloglašenijih logora koje su organizovali Srbi i kroz koji je prošlo oko 3.000 logoraša, Bošnjaka i Hrvata iz Bosanske krajine.Na području Prijedora do sada su ukupno pronaÄ‘ene 444 grobnice, od čega 96 masovnih. Do sada je pronaÄ‘eno i identificirano 2.082 prijedorskih žrtava, a još uvijek se traga za oko 1.200 Bošnjaka i Hrvatsa koje su srpske snage pobile u toku proteklog rata na području Prijedora.

 

Instituti za istražianje genocida u Sarajevu, Torontu i ÄŒikagu još jednom apeluju na internacionalne i nacionalne pravosudne institucije da se mnogo ozbiljnije pozabave strašnim mućenjem i ubijanjem logoraša u koncentracionom logoru smrti  Keraterm. Podsjećamo javnost da  potomci preživjelih žrtava  Äekaju na istinu i pravdu.

 

U Keratermu je osim ubistava bilo i seksualnog zlostavljanja. U presudi Milomiru Stakiću se izmeÄ‘u ostalog govori i o zločinu silovanja. Nezamislivo je da se u srcu Evrope na kraju dvadesetog stoljeća u eri demokratije i ljudskih prava i sloboda dešavaju javnja i masovna silovanja djevojčica, žena, sestara, nana, majki.

Vijesti: