Vijesti

Bajramska cestitka

 

Iza nas je mjesec ramazan u kojem smo postili sa željom da se naučimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom.

 

Učili smo se disciplini duše u njezinoj želji da nadjača tjelesne strasti. Učili smo se disciplini ljudske ličnosti u njezinoj želji da živi u moralu. Učili smo se disciplini prema čovjeku u njegovoj želji da živi i miru i sreći. Sretni smo zato što vjerujemo da je Gospodar zadovoljan našim iskrenim ibadetom, čistom dušom i iskrenom vjerom u mir, istinu, pravdu i dobro.

 

Želimo da i ovaj ramazanski bajram bude podstrek za širenje mira i solidarnosti, ljubavi i brige za bližnje, činjenje dobrih djela te da simbolika njegovog značenja unese povjerenje, razumijevanje i harmoniju u bošnjačke odnose. Bošnjačko jedinstvo u kritičnom vremenu bošnjačke i bosanskohercegovačke egzistencije kako u našoj matici, tako i u dijaspori nema alternativu. U godini kada se po ko zna koji put brani bitnost i bitisanost bošnjačkog naroda, čuvajmo svoje časno, staro, autohtono, narodno ime Bošnjak, čuvajmo svoj bosanski jezik koji ostaje ono što je bio u bošnjačkom narodu, njegov moral, njegova duševnosti i njegovo utočište.

svoju vjeru, historiju, kulturu, i tradiciju, čuvajmo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.

 

Bajram šerif mubarek olsun.

Emir Ramić

Institut za istrazivanje genocida, Kanada

Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu

Vijesti: