Vijesti

U agresiji i genocidu branili smo svoje gole živote. U popisu stanovništva branimo naš nacionalni identitet, naš jezik, našu jedinu domovinu i našu vjeru

 

U agresiji i genocidu branili smo svoje gole živote. U popisu stanovništva branimo naš nacionalni identitet, naš jezik, našu jedinu domovinu i našu vjeru

Dijaspora na popisu stanovništva i domaćinstava bira hoće li biti faktor bolje budućnosti BiH. Koliko će Bošnjaci u dijaspori razumjeti važnost popisa i odazvati se popisu, toliko će budućim generacijama i svojoj djeci, pokazati koliko im znači njihov zavičaj, narod i domovina. Rezultate ovog popisa će upravo buduće generacije osjetiti i sjećati se 2013. godine kada su njihovi roditelji učestvovali u popisu. Zato bez ustezanje i straha kažemo svima, jasno i glasno, Bošnjak sam, maternji jezik mi Bosanski, domovina mi je Bosna i Hercegovina, vjera mi je islam. Tako če te očuvati naše narodno ime Bošnjak, naš bosanski jezik i našu vjeru islam. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.

Građani koji žive u dijaspori mogu se popisati na tri načina

1.Putem web obrasca. U ovom slučaju bičete evidentirati samo kao državljani BiH. Ovako popisani nećete imati nikakvu ulogu u unutrašnjim bosanskohercegovačkim odnosimaa vaša imovina može biti predmetom različitih špekulacija na lokalnoj i entitetskoj razini.

2) Ako ste dio nekog domaćinstava u BiH, neovisno da li imate svoju imovinu u BiH, trebate se popisati kao članovi tog domaćinstva koji se u trenutku popisa nalazi van BiH na radu ili na školovanju. Popis ovih lica će izvršiti nosilac domaćinstava koji u trenutku popisa boravi u BiH. Ovako popisani  zajedno sa svojom  imovinom, imat ćete mjesto i ulogu u  unutrašnjim bosanskohercegovačkim odnosima.

3) Ako niste dio nekog domaćinstava u BiH tada možete odabrati opciju da doÄ‘ete u BiH u periodu provoÄ‘enja popisa, te obaviti popis u svome trenutnom ili prijeratnim prebivalištu. Na ovaj način popisani  zajedno sa svojom imovinom, imat ćete svoje mjesto i ulogu u unutrašnjim bosanskohercegovačkim odnosima.

Naše tradicionalno nacionalno ime je Bošnjak. Naš jezik je Bosanski. Ime naše zemlje je Bosne i Hercegovine. Naša vjera je islam. Ovakvim upisom podataka u popisnice mi čuvamo i jačamo našu naciju, naš jezik i našu vjeru.

 

Sve informacije o popisu možete dobiti od Emir Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida, Kanada i predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, ogranak za Kanadu koji je pripremio posebnu brošuru o popisu. Brošure možete dobiti u bošnjačkim islamskim centrima u Kanadi

 

Takođe informacije možete dobiti i na web stranic Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vijesti: