Vijesti

U teškom vremenu nacionalnog i državnog bitisanja, bošnjačko jedinstvo nema alternativu

U teškom vremenu nacionalnog i državnog bitisanja, bošnjačko jedinstvo nema alternativu

 

Današnje generacije Bošnjaka, bi uvijek trebale izvlačiti pouku iz agresija i genocida, poruka je jasna, potrebno je da se uzdamo u svoje snage i mogućnosti, i ne smijemo čekati da nam neko treći pomogne. Mnogo puta smo bili prodani, izdani i iznevjereni upravo od onih od kojih smo očekivali pomoć, stoga, potrebno je da se pouzdamo u naš potencijal i stalno jačamo naše bošnjačko jedinstvo. Samo na taj način možemo uspjeti, i samo na taj način možemo opstati na ovoj vjetrometini Balkana, Evrope i Svijeta, koje obavijaju vjetrovi rata, nacionalne mržnje, potpirivanja sukoba, previranja, i političkih manipulacija.

 

Stradanje materijalne i biološke osnove bošnjačkog naroda je neosporna činjenica. Gubici Bošnjaka samo tokom zadnje agresije i genocida su 10% populacije, polovina preostalog stanovništva je protjerana iz vlastite zemlje diljem svijeta, a ostatak se nalazi na četvrtini teritorije BiH. Veliki dijelovi bošnjačkog naroda su u nezavidnom političkom, ekonomskom i kulturnom položaju i okruženju, bez mogućnosti neposredne povezanosti. Razorenost bošnjačkih materjalnih i kulturnih dobara je ogromna. Preduvjet za biološki, ekonomski i teritorijalni oporavak Bošnjaka jeste jačanje njihove nacionalne svijesti.  Bez identiteta Bošnjaci su bezlična amorfna masa koju svako može oblikovati po svome nahoÄ‘enju, po svojim potrebama i ciljevima, po svojim interesima. Danas postoje samo dvije tačke mogućega progresa Bošnjaka; prva, unutarbošnjački nacionalni dijalog i jedinstvo na bazi toga dijaloga i, druga, sukob unutar bošnjačkog bića. U prvo  se moze uložiti pamet, mudrost, razboritost, uvažavanje drugog i lijepu riječ, a u drugo dovu: Bože! uputi ih, jer ne znaju!

 

Željeli su nas prikazati ne onakvim kakvi jesmo, već kakve su nas trebali za metu. I danas smo svjedoci da oni najmočniji i najglasniji nemaju hrabrosti da stvari nazovu pravim imenom.

 

Samo jedinstveni Bošnjaci mogu praktikovati nepobitnu, historijsku istinu da je naše etničko i nacionalno ime Bošnjaci i da to ime ima historiju dužu od hiljadu godina i da podrazumijeva ime i naroda i države.

 

Samo jedinstveni Bošnjaci mogu anulirati legalizaciju agresije, genocida, progona i otimačine njihove zemlje.

 

Samo jedinstveni Bošnjaci mogu dokazati i pokazati da svi njihovi napori posljednjih pedeset godina nisu bili zaludni.

Vijesti: