Vijesti

Saopćenje o nacionalističko fašističkim ispadima u Srebrenici i Bratuncu

 

22. august. 2013. godine

U ime preživjelih žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima koji trenutno žive u Sjevernoj Americi najoštrije osuÄ‘ujemo nacionalističko-fašističke ispade u Srebrenici i Bratuncu.

Slavljenje agresije i genocida, veličanje osumničenih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te pozivanje na ponavljanje genocida nad Bošnjacima u Sandžaku je sasvim jasan dokaz da srbijanska fašistička politika i dalje pokušava realizovati ono što nije uspjela u agresiji – podjeliti Bosnu i Hercegovinu uništenjem bošnjačkog naroda u uslovima dejtonskog mira i nepravednog, nelegitimnog i ilegalnog dejtonskog ustava. Policija Republike Srtpske koja je presudom MeÄ‘unarodnog suda pravde proglašena odgovornom za genocid u Srebrenici svojom šutnjom prema organizatorima mitinga nastavlja svoju fašističku politiku, koja u postdejtonskom vremenu ima za cilj zastrašivanje povratnika u cilju  legalizacije etničkog čišÄ‡enja.

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka dajemo punu podršku koaliciji « Prvi mart », gradonačelniku Srebrenice i drugim organizacjama za zaštitu ljudskih prava i sloboda koji su pokrenutli postupke protiv organizatora mitinga mrženje.

Tražimo hitno reagovanje pravosudnih organa države Bosne i Hercegovine koji ne smiju tolerisati poruke mržnje.  Posljednji incidenti pokazuju na neophodnost sprovodjenja krivicnih zakona protiv sirenja mrznje na etnickoj, vjerskoj, ili nacionalnoj osnovi i poziva na genocid i nasilje.

Od Republike Srbije tražimo pokretanje hitne istrage za prijetnje po građane Sandžaka.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada preduzeće aktivnosti kako bi sve relevatne američke i kanadske političke institucije i institucije za zaštitu ljudskih prava i sloboda  upoznale sa prijetnjama koje ukazuju da se priprema novi genocid nad Bošnjacima.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Vijesti: