Vijesti

Saopcenje IGK povodom otkrivanja grobnice Tomasica

U povodu otkrivanja masovne grobnice na lokalitetu Tomašica u blizini Prijedora, Institut za istraživanje genocida Kanada izdaje sljedeće

 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Na meÄ‘unarodno priznatu, suverenu, nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena trostruka agresija, a nad najbrojnijim njenim narodom, nad Bošnjacima je izvrÄ‘en zločin genocida, uključujući kulturocid, urbicid, etnocid, ekocid, elitocid, zločin silovanja, zločin mućenja u koncentracionim logorima smrti, zločin nasilnog etničkog čišÄ‡enja.

 

Uništenjem bošnjačkog naroda pokušala se uništiti država Bosna I Hercegovina.

 

Projektanti i izvršioci navedenih zločina su pokušali sakriti svoj zločin.

 

Prema prikupljenim dokazima, u masovnoj grobnici Tomašica u blizini Prijedora su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okoline, koje su ubijene u ljeto 1992. godine. Radi se primarnoj masovnoj grobnici i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske krajine.

Do sada su pronaÄ‘ene i identificirane 2.082 prijedorske žrtve, a još uvijek se traga za oko 1.200 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora. Primarna, masovna grobnica u Tomašici je još jedno svjedočenje o genocidu u Prijedoru. Istovremeno ova grobnica je dokaz da se istina o genocidu ne moše sakriti i da će pravda za žrtve genocida u Prijedoru pobjediti. Šutnja gradonačelnika Marka Pvića i članova njegovog establišmenta u Prijedoru nakon pronalaska ove primarne  grobnice je još jedan dokaz da gradonačelnik i njegove pristalice ne rade za istinu i pravdu, ne rade za pomirenje, ne rade za povratak na silu prognanih, ne rade za povratak onog, našeg istinskog Prijedora u kome je bilo mjesta za sve one koji vole ovaj nekad lijepi grad.

Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom podsjeća javnost da je na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine izvršenja agresija i genocida sa jasnom namjerom da se bošnjački narod dijelom ubije, a dijelom protjera sa vjekovnih ognjišta, te traži od svih domaćih i meÄ‘unarodnih faktora da učine sve kako bi odgovorni za agresiju i genocid bili adekvatno sankcionisani.

Samo na taj način možemo biti sigurni da se zlo ovih razmjera nedogodi bilo kome, i bilo gdje, da istina o zločinima pobjedi i pravda za žrtve tih zločina bude zadovoljena.

Vijesti: