Vijesti

Zajedničko saopćenje povodom historijske presude Internacionalnog suda, prva za ratne zločine protiv nekog šefa države

Zajedničko saopćenje povodom historijske presude Internacionalnog suda, prva za ratne zločine protiv nekog šefa države

Poslije historijske presude Tayloru glavni tužilac MKTJ Serge Brammertz treba tražiti reviziju presude u postupku protiv načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića

 

Nakon što je Apelaciono vijeće Specijalnog suda za Sierra Leone potvrdilo presudu prema kojoj je bivši predsjednik Liberije Charles Taylor pomagao pobunjenicima u Sierra Leoneu tokom 11-godišnjeg graÄ‘anskog rata, u zamjenu za stalni dotok "krvavih dijamanata", te ga pravomoćno osudilo na 50 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, glavni haški tužilac Serge Brammertz treba tražiti reviziju presude u postupku protiv načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića. Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 28. februara poništilo presudu kojom je Perišić proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici, te je, praktično, i Srbija izuzeta od bilo kakve odgovornosti za agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Presuda Specijalnog suda za Sierra Leone vraća nadu. Sud je, naime, zaključio da je Taylor, inače prvi šef države poslije Drugog svjetskog rata kojeg je osudio meÄ‘unarodni sud za ratne zločine, omogućio ''ključnu pomoć'' pobunjenicima u Sierra Leoneu tokom graÄ‘anskog rata. Presuda Tayloru  je suprotna je odluci Apelacionog vijeća (ICTY), prema kojoj je srbijanski general Momčilo Perišić osloboÄ‘en tačke optužnice za pomaganje i poticanje ratnih zločina. Podsjetimo, suci ICTY-a su zaključili da Perišić nije znatno doprinio pomaganju i poticanju zločina. Presuda zprotiv Charlesa Taylora može itekako pomoći da Haški tribunal (ICTY) poništi zaključak Theodora Merona, predsjednika Tribunala, u slučaju Momčila Perišića. Pošto se radi o drugom sudu, ova presuda itekako može biti potpomažuća sudijama i u Haškom tribunalu. Dakle, glavni tužilac Brammertz mora zatražiti reviziju presude u slučaju 'Perišić'. On ima osnova za to, a pogotovo nakon ovakve presude Specijalnog suda za Sierra Leone. Ova presuda je faktički podržala stav Haškog tužilaštva i zastupa tu poziciju da ono što je radio Perišić predstavlja meÄ‘unarodni incident, odnosno da meÄ‘unarodno pravo ne poznaje tzv. konkretnu usmjerenost koju je Vijeće na čelu sa Meronom uvelo u praksu u spomenutom predmetu.

 

27. septembar 2013

Zajednicko saopćenje povodom historijske presude Internacionalnog suda, prva za ratne zločine protiv nekog šefa države

U historijskoj presudi, prvoj za ratne zločine protiv nekog šefa države još od kraja Drugog svjetskog rata, bivši liberijski predsjednik Charles Taylor je osuÄ‘en na 50 godina zatvora za zločine protiv civila, uključujući ubojstva nepoznatog broja ljudi, silovanja, otmice i seksualno porobljavanje neznanog broja djevojčica i žena, te odsijecanje ruku i drugih dijelova tijela stanovnicima koji njegovu borbu nisu podržavali u Liberiji i Sierra Leoneu, u kojima je ubijeno više od 250.000 osoba.

U ime sjevernoameričkih Bošnjaka od kojih su večina žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i geocida nad njenim graÄ‘anima navedenu presudu Internacionalnog suda smatramo kao pobjedu istine o zločinima i pobjedu pravde za žrtve genocida u Sijera Leone. Istovremeno smatramo da je ova presuda važan podstrek za sve one koji još traže istinu i pravdu u svijetu, posebno za Bošnjake nad kojima u XIX i XX stoljeću u kontinuitetu vršen genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava. Presuda Tayloru šalje snažnu poruku da se i predsjednici država mogu pozvati na odgovornost. Niko ne može biti osloboÄ‘en odgovornosti za zločine protiv čovjeka i civilizacije.

Presuda Tayloru  je suprotna odluci Žalbenog vijeća Internacionalnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije prema kojoj je general Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić osloboÄ‘en od tačke optužnice za pomaganje i podržavanje ratnih zločina. Suci  Internacionalnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije su zaključili da Perišić nije "znatno doprinio pomaganju i podržavanju zločina". Perišić je u žalbenom postupku, nakon što je prvostepenom presudom bio osuÄ‘en na 27 godina zatvora, bio osloboÄ‘en za logističku pomoć oružanim snagama bosanskih i hrvatskih Srba, za razliku od prvostepene presude kojom je ocijenjeno - da je znatno doprinio u pomaganju i podržavanju brojnih zločina, poput genocida nad civilima u Sarajevu u opsadi, genocida u Srebrenici 1995. te raketnog, neselektivnog napada na Zagreb, iste godine. Žalbeni suci su odlučili kako je Perišić pomagao Vojsku Republike Srpske i Srpsku vojsku Krajine  "u sklopu njihovih općih ratnih napora", a ne kako bi ih usmjerio na počinjenje pojedinih zločina.

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor za razliku od srbijanskog generala Momčila Perišić je proglašen krivim zapomaganje i podržavanjena ratne zločine i zločine protiv čovjeka i civilizacije tokom  rata Sijera Leoneu, te za planiranje nekih napada, uključujući onaj na glavni grad Freetown. Ovakava presuda može mnogo značiti i treba se uzeti u obziru u procesima koji se trenutno nalaze pred Internacionalnim krivičnim tribunalom za područije bivše Jugoslavije.

Saopćenje potpisuju:

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za istraživanje genocida Kanada

Bosanko američkoi insitut za genocide i edukaciju

Bošnjačka zajednica kulture Preporod, Sarajevo

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu

Vijesti: