Vijesti

Poruka Instituta za istraživanje genocida, Kanada, Bošnjacima ma gdje bili, povodom Popisa stanovništva i u Bosni i Hercegovini

30. 09. 2013

 

Poruka Instituta za istraživanje genocida, Kanada, Bošnjacima ma gdje bili, povodom Popisa stanovništva i u Bosni i Hercegovini

 

Nije fobija lobirati za historijsku činjenicu imena Bošnjak i bosanski jezik što su rezultat dugotrajnog procesa više fazne narodne samoidentifikacije. Imamo pravo štiti i jačati imena Bošnjak i bosanski jezik i takve ih temeljiti u zajedničkoj bosanskohercegovačkoj budućnosti

 

U agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu genocid nad Bošnjacima se realizirao fizičkim likvidacijama, masovnim mučenjima u koncentracionim logorima smrti, masovnim silovanjima i masovnim, nasilnim protjerivanjima. Pored zločina agresije i genocida kao sastavni djelovi udruženog zločinačkog poduhvata protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka izvršeni su kulturocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid. Kada je Bosna i Hercegovina priznata kao država, 1992. tada je ustanovljena kategorija Bosanac i Hercegovac, kao nacionalna pripadnost državi, a 1993. godine je, na Bošnjačkom saboru u strašnim uslovima agresije i genocida, vraćeno narodno ime Bošnjak. To je apsolvirano još za vrijeme agresije i genocida unutar Bošnjaka i sada će se to na popisu pokazati kao činjenica. Više ništa u Bosni i Hercegovini neće biti sporno što se tiče Bošnjaka.

Izglasavanjem diskriminirajućeg Zakona o popisu za koga su glasali i predstavnici bošnjačkog političkog establišmenta koji je potpuno otuÄ‘en od interesa svoga naroda, genocid se nastavlja mogućim ispisivanjem Bošnjaka iz bosanskohercegovačke državne, teritorijalne, društvene stvarnosti. Glavni cilj diskriminirjučeg Zakona o popisu je umanjivanje broja Bošnjaka, stimuliranjem njihove razjedinjosti pri izjašnjavanju o nacionalnoj pripadnosti i izbjegavanjem da se popiše dijaspora, čime bi se povećao broj ostalih, a Srbi bi postali najbrojniji narod u Bosni i Hercegovini.

Institut za istraživanje genocida, Kanada poziva sve Bošnjake ma gdje bili da se protiv ove genocidne, popisne namjere bore ispravnim i masovnim popisivanjem. Popisom kao Bošnjaci koji govore bosanski jezik, Bošnjaci  popisuju historijski kontinuitet prisutnosti bošnjačkog naroda na bosanskohercegovačkom prostoru, te vezanost bošnjačkog naroda za bosanskohercegovačku teritoriju, državu. društvo i kulturu, što je rezultat bošnjačke dvadesetgodišnje samoidentifikacije. Takvim popisom Bošnjaci iskazuju čin narodne i političke zrelosti, odlučnosti i jasnog opredjeljenja njihove narodne, nacionalne, teritorijalne i državotvorne svijesti.

Popis će pokazati velike razmjere agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, genocida nad njenim graÄ‘anima i zločine nasilnog progona i redistribucije prije svega bošnjačkog stanovištva.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada još jednom podsjeća da rezultati Popisa, pod uslovom da se Bošnjaci masovno i ispravno popišu, otvaraju šansu da Bošnjaci destruiraju velikosrpske i velikohrvatske hegemonijske ideologije i projekte i pokažu statističko - historijskim izvorima i naučnim  argumentacijama koja je agresivno-genocidna podvala učinjena od 19. stoljeća do danas od strane srpskohrvatskih akademskih, političkih i vjerskih krugova. Naime, zločin protiv Bosne i Hercegovine i Bošnjaka je prvo osmišljen u glavama srpskohrvatskih intelektualca i to u eri demokratije, zaštite ljudskih prava isloboda, a iznad svega u eri ljudske i civilizacijske zakletve poslije holokausta nikad više.  Nisu se na tu eru obračali srpskohrvatski intelektualci koji su smislili zločinačke projekte i onda podmetnuli srpskohrvatske “opravdavajuće” teorije za njh. A intenacionalni subjekti navedene ere su taj udruženi zločinački poduhvat protiv jednog starog, autohtonog, evropskog naroda, protiv hiljadugodišnje države Bosne i Hercegovine i na kraju udruženi zločinački poduhvat protiv, za čovjeka i civilizaciju od neprocjenjive važnosti, Ideje Bosne i Bosanskog, mirno posmatrali i tako bili učesnici u njemu.  Na bazi rezultata ovog popisa bošnjački intelektualci i njihovi prijatelji širom svijeta imaju mogućnost da razotkriju falsifikate i podvale o Bosni i Hercegovini i  Bošnjacima. Otvara se statistička argumentacija za provedbu presude MeÄ‘unarodnog suda pravde koja je presudila izvršenje genocida od strane vojske i policije entiteta Republika Srpska, što je put ukidanja u Dejtonu legalizovanog manjeg entiteta i put promjene dejtonskog ustrojstva države Bosne i Hercegovine u kojoj je vladavina graÄ‘anina podreÄ‘ena vladavini etniciteta i koja kao takva ne pruža šansu egzistenciji Ideje Bosne i Bosanskog duha.

U ime preživjelih žrtava i svijedoka agresije i genocida, u ime istine i pravde, u ime potrebe anuliranja rezultata agresije i genocida, u ime boljeg planiranja bošnjačke narodne i bosanskohercegovačke državne i društvene budućnosti, u ime vračanja Ideje Bosne i Bosanskog duha u Bosnu i Hercegovinu, časno, slobodno, hrabro, odgovorno, dostojanstveno se trebamo priznati u svojoj historijskoj bošnjačkoj samoidentifikaciji, svome bosanskom jeziku i tako učvrstiti svoj narodni subjektivitet u Bosni i Hercegovini i vratiti se vlastitoj zemlji, državi, društvu.

Ako su Bošnjaci svoje ime platiti stotinama hiljada ubijenih, te sa 1. 500.000 raseljenih po cijelom svijetu, zašto da ga se sada odriču i ko ima pravo da to traži od Bošnjaka. Bošnjačkim očitovanjem na popisu završava se još jedna faza bošnjačke samoidentifikacije

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

http://instituteforgenocide.org/

https://www.facebook.com/instituteforgenocide

https://twitter.com/IGC_activism

 

Vijesti: