Vijesti

Dokumenti koje nismo imali priliku čitati

Dokumenti koje nismo imali priliku čitati

“Milošević u ratu i u Haagu”, knjiga norveškog autora Kjell Arild Nilsena, u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

“Bio je to cinik sa političkog vrha jedne zemlje u kojoj propaganda i manipulacija zauzimaju visoko mjesto. Cijelu jednu naciju on je vodio u ambis držeći je sve vrijeme u uvjerenju da je krivica za nastalo stanje stvari isključivo kod onih drugih,” piše Nilsen koji Miloševićeve metode opisuje kao “hitlerovske”. “Milošević je imao isti Hitlerov recept kada je bilo u pitanju skrivanje tragova zločina. On je veoma rado razgovarao u četiri oka, jedan na jedan, tako da niko nije bio siguran o čemu je s kim razgovarao, prije i poslije", piše Nilsen.

http://instituteforgenocide.org/?p=6493&lang=bs

Strategija zasnovana na srpskoj nacionalističkoj ideologiji osvajanja tuÄ‘ih teritorija i istrebljenja naroda, koja je operacionalizovana izvršenjem najtežih oblika zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, teških kršenja meÄ‘unarodnog humanitarnog prava, uključujući i agresiju nad BiH i genocid nad Bošnjacima, u ime srpskog ratnog cilja i velikodržavnog projekta “svi Srbi u jednoj državi”, koji je uvijek bio prioritet srpske politike sve više se usmjerava prema bošnjačkoj dijaspori i njenim organizacijama.  Strateški cilj te srpske agresivno genocidne politike i prakse je anuliranje rada bošnjačke dijaspora na planu borbe za istinu i pravdu. Ispisom iz popisa kao graÄ‘ana države BiH, otvaranjem lobističkog centra u Vašingtonu i otvaranjem Instituta za negiranje agresije i genocida u novembru u Vašingtonu pokušava se poništiti hod bošnjačke dijaspore ka istini o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad Bošnjacima, pravdi za žrtve tih zločina i umanjiti domen bošnjačkog lobiranja u američkom i kanadskom društvu za bošnjački i bosanskohercegovački interes i ponuditi reviziju historijskih činjenica o Bošnjacima i BiH, agresiji i genocidu.

Vijesti: