Vijesti

Saopćenje za javnost Odbora za obiljezavanje stogodišnjice od crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja u povodu obilježavanja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša

Saopćenje za javnost Odbora za obiljezavanje stogodišnjice od crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja u povodu obilježavanja 200 godina od roÄ‘enja Petra II Petrovića Njegoša

 

U ime preživjelih žrtava i svijedoka agresije i genocida javno, energično odbacujemo i najoštrije osuÄ‘ujemo slavljenje i negiranje genocida od strane premijera Crne Gore Mila Đukanovića u povodu obilježavanja 200 godina od roÄ‘enja Petra II Petrovića Njegoša.

 

Đukanović je jos jednom pokazao svoje stvarne agresivno genocidne namjere kazavsi da „su Lovćen i Njegoš sinonimi crnogorske slobode, da Njegoš nije bio pjesnik genocida, niti inspirator zločina, da nije pozivao u borbu protiv bilo kojeg naroda, već u borbu za slobodu“.

U toku agresije na  Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima kod četnika  koji su izvršavali najteže oblike zločina protiv čovjeka i civilizacije redovno je pronalažena knjiga „Gorski vijenac“ Petra Petrovića Njegoša, kao opijajući izvor za agresiju i genocid. Stihovi Njegoša „da se ne zna ni traga od nevjerna domaćeg vraga, od šiljka i turske džamije napravismo prokletu gomilu“ ili „ko ne misli na Koran pljunuti neka bježi glavom bez obzira“, pjevani su prilikom klanja Bošnjaka. Njegoš i posebno „Gorski vijenac“ je bio hrana srpske zločinaćke horde u njenom krvavom piru koji je imao, ima i imaće za cilj zatrtati svaki trag bitisanja i bitnosti bošnjačkog nacionalnog bića ma gdje ono bilo.  Njegoš svojim odabranim stihovima poziva poniženje i uništavanje Bosnjake, zatiranje njihove nacionalne, vjerske i patriotske svijesti kako bi svi Srbi živjeli u jednoj državi, a kasnije da žive samo Srbi u jednoj državi.

U stihu 4. Njegoš Turke poredi sa životinjama koje se kote, a ne raÄ‘aju, a u stihu 685. islam naziva Ä‘avolom. U 701. stihu islam naziva krvničkom vjerom. U stihu 858. Njegoš poziva na rušenje džamija i munara i četnici su ga poslušali. U stihu 1143. pominje „svečanu kobilu“, a misli na poslanika Muhammeda, a.s., a u 1778. stihu Turke naziva „pasjim narodom“, a onda uzvikuje „…i sve turske kule i džamije, da naš Pazar ne smrdi nekršÄ‡u…“ U stihovima 2723 do 2784., Njegoš govori: „sad ti nema u našu nahiju obilježja od turskog uha do trupine, ali razvaline“.

Danas Njegoševo djelo pozivanja na poniženje i uništenje Bošnjaka nastavlja premijer Crne Gore Milo Đukanović koji smatra da su Lovćen i Njegoš sinonimi crnogorske slobode. Tako se Đukanović pridružije Njegoševom osnovnom motu da sve nesrbe treba protjerati, ubiti, zaklati, zapaliti, raskomadati. Đukanović to vrši podržavanjem zločina protiv čovjeka i civilizacije, i  to ne samo za vrijeme srpskocrnogorske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, već i danas kada su ljudska prava i slobode crnogorskih Bošnjaka jednako ugrožena kao i prije.

Gorski vjenac ima zadatak da „Načertanije“ dovede u operativnu funkciju, da mobilizira narodne mase, kako bi se što više ponizili, protjerali, pobili Bošnjaci. Zato Njegoš traži da se očisti zemlja od „nekrsti“. A, operativno provoÄ‘ene Gorskog vijenca danas radi Đuaknović sa svojim establišmentom. Njegošem se kunu Đukanovićevi nacionalisti, pravoslavlje, a najviše četnici, koji su  prije svakog klanja i pohoda na muslimanska sela, govorili: “Njegoš prije, Njegoš poslije”.

U ime žrtava agresije i genocida, Odbor za obilježavanje stogodišnjice od crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja upozorava svijestku javnost na nastavak politike srpskocrnogorskog veličanja agresije i genocida i kontinuiranog negiranja genocida o čemu čemo izvjestiti organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Energično u ime žrtava agresije i genocida odbacujemo Đukanovićeve riječi podrške idejnim tvorcima i izvršiocima genocida, te tražimo bezuslovno, javno i hitno izvinjenje primijera Crne Gore, Mila Đukanovića, čije riječi su ponizile sve žrtve, nanijeli snažan udarac pravdi i istini i dokazale da Crna Gora još ne štiti prava i slobode svih svojih graÄ‘ana.

Vijesti: