Vijesti

Oživljavanje agresije na državu BiH i genocida nad njenim građanima

Oživljavanje agresije na državu BiH i genocida nad njenim građanima

 

Žalosno, sramotmo i ponižavajuće kako za žrtve i porodice žrtava, tako i za svakog istinskog pripadnika Ideje Bosne i Bosanskog duha da se održavaju skupovi poput onog na Palama kojim je obilježeno 22 godine od prve poslijeratne sjednice prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH. Prvi predsjednik Skupštine srpskog naroda u BiH i ratni zločinac koji je zbog ratnih zločina u Haškom tribunalu osuÄ‘en na 20 godina zatvora, Momčilo Krajišnik, zajedno sa vojim pristašama  obilježava dan kada se odlučilo početi agresiju na nezavisnu, jedinstvenu, suverenu, meÄ‘unarodno priznatu državu BiH, kada se odlučilo osnovati srpsku državu u BiH po cijenu uništenja BiH i Bošnjaka, kada se odlučilo početi genocid.

Krajišniku i njegovom establišmentu nije bilo dovoljno što su za u Dejtonu legalizovanu genocidnu tvorevinu ubili više od 200.000 civila, mučili u koncentracionim logorima smrti više od 50.000 civila, silovali više od 20.000 Bošnjakinja, nasilno protjerali više od 1 milion ljudi, izvršili kao dio udruženog zločinačkog poduhvata kulturocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid,  sada 22 godine poslije nastavljaju sa komadanjem države BiH traženjem izlaza genocidne tvorevine na Jadransko more. Krajišnik i njegove pristalice ono što nisu uspjeli ostvariti u agresiji i genocidu sada pokušavaju na dugi način da to ostvare.

Haški zatvor nije nimalo prevaspitao zločinca Krajišnika. Možda mu je čak dao snagu da poslije prijevremenog napuštanja zatvora nastavi svoj zločinački pohod na BiH. Revizionističke težnje i fašizam još egzistiraju u genocidnoj tvorevini. Agresija na BiH i genocid nad njenim graÄ‘anima  su pokazali da fašizam nije uništen. U toku  bosanskohercegovačkog oslobodilačko-odbrambenog rata cijeli svijet je moga jasno vidjeti  da se fašizam može povampiriti i manifestovati u najgorim, genocidnom vidu. Danas taj isti svijet vidi da se genocid u manjem entitetu radi drugim sredstvima, ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, nasilnim ometanjem povratnika,  majorizacijom na vjerskoj, etničkoj, obrazovnoj osnovi.

Ali uzalud. BiH kao državna i društvena zajednica pristalica Ideje Bosne i Bosanskog duha je neuništiva.

Vijesti: