Vijesti

Uz šutnju bošnjačkog političkog establišmenta, uz orkestriranu nezainteresovanost i pasivnost internacionalnog političkog establišmenta, u uslovima neizgrađene bošnjačke društvene i intelektualne elite vodi se politika eliminacije Bošnjaka putem ponižavanja i depriviranja njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda

Uz šutnju bošnjačkog političkog establišmenta, uz orkestriranu nezainteresovanost i pasivnost internacionalnog političkog establišmenta, u uslovima  neizgraÄ‘ene bošnjačke društvene i intelektualne elite vodi se politika eliminacije Bošnjaka putem ponižavanja i depriviranja njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda

Sedamdeset godina poslije Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog OsloboÄ‘enja Bosne i Hercegovine i 20 godina poslije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima    i dalje  vrši  politika eliminacije Bošnjaka sa teritorije zemlje Bosne i Hercegovine.

Ta politika eliminacije Bošnjaka se vodi putem nastavka etničkog čišÄ‡enja koje se provodi na teritoriji entiteta Republika Srpska i dijelovima teritorije u kojima vlada hrvatska većina. To se posebno vidi na preliminarnim rezultatima popisa stanovništva. U entitetu Republika Srpska živi oko 195 hiljada Bošnjaka prema nezvaničnim, preliminarnim rezultatima popisa stanovništva 2013. Prema popisu iz 1991. godine, na prostoru današnjeg entiteta Republika Srpska živjelo je 440 hiljada Bošnjaka, što znači da je sa tog prostora praktično nestalo (ubijeno, protjerano ili se iselilo) 245 hiljada osoba bošnjačke nacionalnosti.

Politika eliminacije Bošnjaka se takoÄ‘e vodi i putem ponižavanja i depriviranja njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda, otvorenim kršenjem Deklaracije o ljudskim pravima i slobodama. Bošnjaci se pokušavaju tretirati kao manjina na teritoriji svoje države.

Politika eliminacije Bošnjaka se vodi  kroz duhovni, moralni, psihološki i politčki teror koji se ogleda u sljedećem:

- prisiljavanje bošnjačke djece da se školuju po programima srbizacije,

- škole u entitetu Republika Srpska su ne samo srbizirane nego i pravoslavizirane,

-  bošnjačka djeca u entitetu Republika Srpska se prisiljavaju na  krsnu slavu i svece zaštitnike,

-  u entitetu Republika Srpska se slave samo srpski vjerski i nacionalni praznici.

Kroz duhovni, moralni, psihološki i politčki teror Bošnjacima se pokušava  izbiti  svijest o njihovoj historijskoj, nacionalnoj, jezičkoj, vjerskoj, kulturnoj tradiciji. Bošnjaci se ne osjećaju slobodno i dostojanstveno i podvrgnuti su užasu odnaroÄ‘avanja u sopstvenoj zemlji. Nad Bošnjacima se vrši najgora vrsta psihološkog i ideološkog terora.  Prema Deklaraciji o genocidu to je sastavni dio vršenja genocida. 

Bošnjačkog odgovora na duhovni, moralni, psihološki i politčki terror nema jer Bošnjaci još nemaju izgraÄ‘ene nacionalne institucije koje bi istraživale, čuvale i širile bošnjačku nacionalnu, državotvornu i teritorijalnu svijest koja se više ne treba i ne može bazirati samo na obrambenom smislu, kao svijest o nepristajanju da budu ono što se od njih zahtijevalo, tj. Srbi, Hrvati. Bošnjacima trebaju pozitivni sadržaji nacionalnosti, zašto je nužna društvena i  intelektualna elita, te bošnjačko jedinstvo.

 

Vijesti: