Vijesti

IGC o ugrozavanju bosnjackih prava i sloboda

Dok glasnogovornici ljudskih prava i sloboda – meÄ‘unarodna zajednica šuti, dok bošnjački i bosanskohercegovački faktor mirno posmatra novu Sreberenicu u šatorima u Sarajevu – bošnjačka djeca gube nadu u svoju budućnost u vlastitoj državi.

U privremeno okupiranim dijelom BiH koji je nastao legalizacijom rezultata agresije i genocida, u entitetu RS čiji politički establišment osniva lobističke grupe i institute za promociju svoje antibosanskohercegovačke politike, bošnjačkom narodu, uz prešutnu podršku meÄ‘unarodnih organizacija i nemoć bošnjačkog političkog establišmenta, se krše temeljna ljudska prava i slobode. Bošnjacima se ne priznaje pravo na bosanski jezik i pravo da ga  zvanično imenuje kao jezik kojim govore. Nepriznavanje bosanskog jezika znači nepriznavanje bošnjačkog naroda, nepriznavanje bošnjačkog naroda je nepriznavanje BiH. Nepriznavanje prava na izučavanje maternjeg jezika, kao jednog od temeljnih ljudskih prava u svakoj državi je udar na osnovne postulate razuma, udar na čovjeka i civilizaciju.
U RS-u postoji otvoren animozitet prema Bošnjacima i to se mora zaustaviti. Sistem aparthejda  u RS je totalni poraz meÄ‘unarodne zajednice, ali i poraz bošnjačkog i bosanskohercegovačkog faktora koji ne umije adekvatno odgovoriti na aparthejd.

Vijesti: