Vijesti

Odlukom o rušenju kuće, gdje je zapaljeno 70 bošnjačkih civila, gradski odbor opštine Višegrad želi nabaciti paučinu zaborava na genocid

Saopćenje Bošnjaka Sjeverne Amerike

Odlukom o rušenju kuće, gdje je zapaljeno 70 bošnjačkih civila, gradski odbor opštine Višegrad želi nabaciti paučinu zaborava na genocid

November 13, 2013

Dok čitav svijet sa zaprepaštenjem gleda pronalazak i odkopavanje najveće masovne grobnice u okolini Prijedora, grobnice Tomašice koja po ko zna koji put svjedoči o genocidu počinjenom nad bošnjačkim narodom u čitavom entitetu Republika Srpska, gradski odbor opštine Višegrad predvoÄ‘en istim onim ultra nacionalistima, zločincima koji su direktno odgovorni za genocid u Višegradu, i njihovim potomcima donose sramnu, zločinačku i necivilizacijsku odluku, rješenje o rušenju objekta u kojem je izvršen jedan od najmonstruoznijih zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

U ovoj kući 14. juna 1992. godine zapaljeno je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti, (djece, žena i staraca), meÄ‘u kojima se nalazila i jedna bezimena beba starosti svega dva dana. Za ovaj zločin, Haški tribunal je pravomoćno na doživotnu kaznu zatvora osudio Milana Lukića, a Sredoja Lukića na 27 godina.

Nažalost, i 21 godinu nakon zločina i presude Haškog tribunala, nije došlo do suočavanja sa odgovornošÄ‡u Srpske demokratske stranke (SDS), čiji su prvaci bili ideolozi i naredbodavci genocida nad Bošnjacima Višegrada. I umjesto da se suoče sa istinom i osude ovaj stravični zločin, njihovi današnji nasljednici ostaju na istoj liniji ranije SDS-ove politike i u općini Višegrad nastavljaju svoje genocidne radnje u sklopu kojih su: negiranje genocida, negiranje istine, pravde i nastavak torture nad preživjelim žrtvama genocida. Umjesto da se privedu pred lice pravde prvi ljudi Kriznog štaba SDS-a ratnog Višegrada zlocinci Branimir Savović i Risto Perišić, privode se preživjele zrtve genocida i vrši se nasilje nad porodicama žrtava.

Genocidnim činom rušenja kuće Sumbule Zebe i sprečavanjem provedbe Aneksa VI i VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, po naredbi aktuelnog višegradskog načelnika Slaviše Miškovića i narodnog poslanika SDS-a u Vladi RS-a Miroslava Kojića, želi se nabaciti paučina zaborava na genocid koji u Višegradu izvršen 1992. godine.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za Istrazivanje Genocida Kanada u podpunosti podržavaju rad i zahtjeve udruženja, “Žena-žrtava rata” koje pozivaju sve nadležne institucije u BiH, kao i nadležne meÄ‘unarodne organizacije da pomognu u ostvarenju prava na obnovu i adaptaciju kuće Sumbule Zebe u Višegradu i zaustave razne vrste nasilja nad onima koji rade na obnovi ovog objekta i svima drugima koji podržavaju obnovu ove kuće koja treba da bude opomena svima da se ovako nešto nikada i nikome ne dogodi.

Ovakve odluke zločinackog karaktera imaju samo jednu svrhu a to je zatiranje genocidne proslosti koje bi vremenom prešlo u zaborav, takvo što Bošnjaci ne smiju nikada sebi više dopustiti jer je u prošlosti to uvijek vodilo pripremi novog zla koje je po svom obimu i intenzitetu bilo gore i surovije od prethodnog.

KBSA Služba za odnose s javnošÄ‡u

Institut za Istraživanje Genocida Kanada

Vijesti: