Vijesti

OTVORENO PISMO SUDIJI THEODOR MERONU, PREDSJEDNIKU MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG TRIBUNALA ZA PODRUČIJE BIVŠE JUGOSLAVIJE

13. 11. 2013.

OTVORENO PISMO SUDIJI THEODOR MERONU, PREDSJEDNIKU MEĐUNARODNOG KRIVIÄŒNOG TRIBUNALA ZA PODRUÄŒIJE BIVŠE JUGOSLAVIJE

Gospodine Meron pozivamo vas da doÄ‘ete u Tomašicu, največu grobnicu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i izvinite se žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini jer ste ih uvrijedili vašim odnosom prema istini i pravdi kao predsjednik MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. DoÄ‘ite u Tomašicu u ime promocije istine i pravde za budućnost čovjeka i civilizavije.

Dok se svijet i Evropa sve više mire sa principom svršenog čina genocida nad Bošnjacima i drugim narodima u ime žrtava genocida u Bosni i Hercegvini {posebno žrtava genocida u Prijedoru}, obraćamo se vama povodom vaše najavljene posjete Bosni i Hercegovini, 26. i 27. novembra u okviru obilježavanja dvadesete godišnjice rada MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

ÄŒlan Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, preživjela žrtva i svijedok holokausta, nobelovac Eli Visel je davno rekao: Zbog ravnodušnosti čovjek umire prije smrti”. Upravo tako, Bošnjaci su umirali prije smrti zbog ravnodušnosti svijeta i Evrope, koje im nisu dali da se brane, niti su htjeli da spriječe agresiju i genocid nad njima o čemu svijedoći i  najveća masovna grobnica u Evropi poslije Drugog svijetskog rata u Tomašici. Bošnjaci i mnogi drugi narodi mogu ponovo biti žrtve genocida zbor ravnodušnosti MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, zbog neprincipjelnosti prema istini, zbog nekorektnosti prema pravdi.

Ovo naše pismo u ime žrtava i svijedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini shvatite kao poziv  da u ime istine i pravde posjetite Tomašicu, največu, masovnu grobnicu u Evropi poslije Drugog svijetskog rata u cilju:

- imenovanja istine o zločinu u Prijedoru – genocidom,

- izvinjenja žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini jer ste ih uvrijedili vašim odnosom prema istini i pravdi kao predsjednik MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju,

 - uvrštavanja grobnice u Tomašici u optužnicu protiv Karadžića i Mladića, što će svakako doprinijeti pravednijoj presudi, što je jedina pravda za preživjele žrtve i svijedoke.

Nadamo s da imate dovoljno savjesti da prilikom vaše posjete Bosni i Hercegovini posjetite i masovnu gronicu Tomašica.

Ugledni eksperti meÄ‘unarodnog prava i ugledni istraživaći zločina genocida okupljeni oko Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada vam poručuju da Tomašica, največa masovna grobnica u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, tijelima žrtava svijedoći:

-  postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i genocidne namjere protiv Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru,

- zločin namjernog, organizovanog, tajnog skrivanja tijela ubijenih žrtava genocida kako ih njihovi najmiliji nebi nikada pronašli i dostojanstveno sahranili,

- zločin izmještanje posmrtnih ostataka s ciljem da se žrtve nikad ne pronaÄ‘u i zločin ne dokaže,

- zločin šutnje prijedorskih Srba o masovnim grobnicama, čime se na primjeru genocida u Prijedoru potvrÄ‘uje odgovornost ne samo pojedinaca, već i masa za zločin genocida,

- elitocid kao poseban, sastavni dio genocida u Prijedoru, zločin koji obuhvata organizovano ubijanja intelektualne elite prijedorskih Bošnjaka

MeÄ‘unarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je do sada samo procesuirao odgovorne za ubistva i mučenja u strašnim koncentracionim logorima smrti Omarska, Keraterm, Trnopolje u kojime je prema podacima mnogih internacionalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda ubijeno više od 1000 civila. Otkrivanje masovne grobnice Tomašica treba da bude povod da se procesuiraju zločinci koji su počinili strašna ubistva na Mataruškom brdu {BišÄ‡ani, Rizvanovići, Rakovćani, ÄŒarakovo, Zecovi, Hambarine}, koji su se desili u periodu od 20 do 23 jula 1992, kao i zločini masovnih ubistava u Kozarcu od 26 do 30 maja 1992. Prema podacima više internacionalnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda u navedenim zločinima na Mataruškom brdu i Kozarcu ubijeno je više od 2200 civilaBošnjaka i Hrvata.

Još jednom opominjemo da još nisu procesuirani svi zločinci iz Kriznog štaba Prijedora koji su donosili odluke oko formiranja koncentracionih logora smrti, naredbe da se napadaju i ubijaju civili u gradu i selima, odluke o rušenju kulturnih, historijskih, vjerskih objekata, odluke o primarnim i sekundarnim masovnm grobnicama, odluke o nasilnom protjerivanju i nasilnom oduzimnju imovine. Neprihvatljivo je da danas, dvadeset godina poslije agresije i genocida u političkim, policijskim i vojnim organima sjede bivši članovi prijedorskog Kriznog štaba. Neprihvatljivo je da se još uvijek na čelu Prijedora nalazi gospodin Marko Pavić, koji nizom svojih akcija ponižava žrtve i svjedoke agresije i genocida.

Poslije duge liste skandala koji su uslijedili vašim dolaskom  na čelo MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a posebno poslije diskvalifikacije i obračuna sa sucem Harhoffom, koji je hrabro progovorio o političkim mešetarenjimapravosudnoj i sudijskoj, korupciji unutar MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, što je do sada najtamnija mrlja ne samo u radu MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju nego i meÄ‘unarodnog prava uopšte, kao glas svijedoka i žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, Institut za istraživanje genocida, Kanada poziva vas da se baš u Tomašici, največoj grobnici u Evropi poslije Drugog svijetskog rata, izvinete žrtvama agresije i genocida, javnim obečanjem da će te prestati sa pomilovanjima optuženih ratnih zločinaca, te obećanjem da će te u skladu sa vašim nadležnostima učiniti sve da se uvrste dokazi o genocidu iz masovne grobnice Tomašica u optužnice za Karadžića i Mladića.

Vi morate znati da Bošnjaci nisu i neće ostati ravnodušni prema vašim stavovima i presudama, kojima se prešućuje genocid nad Bošnjacima i tako hrabri buduće ratne zločince da se zločin genocida isplati. Bošnjaci imaju moralnu obavezu pred savješÄ‡u čovječanstva da nikad, ne samo ne zaborave, već da uvijek i na svakom mjestu podsjećaju svijet na genocid koji je počinjen nad njima zbog evropske i svijetske ravnodušnosti, ali i zbog bolje i svijetlije budućnosti čovjeka i civilizacije. I bošnjaci imaju pravo da od MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za područije bivše Jugoslavije traže procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločinaca, utvrÄ‘ivanje istine o agresiji i genocidu i zadovoljavanju pravde za žrtve agresije i genocida, uključujići i materjalnu nadoknadu za preživljene strahote.

Institut za istraživaje genocida, Kanada izražava protest i smatra da je nedopustivo što na mjestu največe grobnice u Evropi poslije Drugog svijetskog rata  nema tužitelja Tužilaštva za ratne zločine. Osim činjenice da mogu dobiti ogroman broj informacija, mogu se lično uvjeriti i u dimenzije zločina, a od porodica žrtava na licu mjesta mogu dobiti korisne informacije za svoj rad.

Institut za istraživaje genocida, Kanada smatram da je Prijedoru  počinjen genocid, jer je jasno da je postojala genocidna namjera. Nakon  istraživanja više članova Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada uvjereni smo da će se Karadžiću i Mladiću dokazati postojanje genocidne namjere koja je za cilj imala djelimično ili potpuno uništenje jedne skupine, u ovom slučaju prijedorskih Bošnjaka. Pronalazak masovne grobnice Tomašica svakako će osvijetliti dimenziju te namjere. Ljudska i civilizacijska budućnost mora biti prinuÄ‘ena da sebe odredi prema genocidu u Prijedoru.

U ime Upravnog odbora i Internacionalnog ekspertnog tima

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Pismo je pored gospodinu Theodoru Meronu, predsjedniku MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju dostavljeno sljedečim subjektima: glavnom tužitelju MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju gospodinu Sergeo Brammertzu, Sudu Bosne i Hercegovine, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, najznačajnijim političkim, akademskim i subjektima za zaštitu ljudskih prava i sloboda u SAD, Kanadi, Evropskoj Uniji, Australiji, Bosni i Hercegovini, Uredu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske Unije, OSCE misiji u Bosni i Hercegovini.

 

 

Vijesti: