Vijesti

Atak na humanost, istinu i pravdu u Bosni I Hercegovini

Atak na humanost, istinu i pravdu u Bosni I Hercegovini

 

Normalnom ljudskom umu teško je zamisliti da osuÄ‘eni za najteži oblik zločina protiv čovjeka i civilizacije, zločin genocida, budu osloboÄ‘eni prije odsluženja kazne. Njihovo prijevremeno oslobaÄ‘anje proizvodi negativne i vrlo pogubne društvene, pravne i političke posljedice za cijelo bosanskohercegovačko društvo, a time i za Evropu i svijet. Žalosna je činjenica da Ustavni sud BiH i Sud BiH puštaju na slobodu organizatore i izvršioce genocida u vremenu kada još većina projektanata izvršilaca agresije i genocida nisu doživjeli  moralnu, civilizacijsku, društvenu i političku katarzu koja bi ih učinila graÄ‘anima spremnim za suživot i izgradnju društva utemeljenog na Ideji Bosne o Bosanskom duhu, odnosno na toleranciji, poštivanju, prihvatanju, priznavanju drugog i drugačijeg. Sve dok postoji takav mentalitet meÄ‘u idejnim tvorcima i izvršiocima agresije i genocida I svima onima koji ih podržavaju, negirajuči zločine, nemoguće je govoriti o meÄ‘uetničkoj saradnji i pomirenju, nemoguće je govoriti o državi Bosni i Hercegovini, nemoguće je govoriti o vraćanju Ideje Bosne i Bosanskog duha u zemlju, državu I društvu u Bosni I Hercegovini. A ako se ne može govoriti o zajedničkoj zemlji, državi I društvu onda rat kao opcija visi o glavi svim narodima.

Ustavni sud BiH i Sud BiH nisu imali dovoljno sluha o mogućim posljedicama oslobaÄ‘anja zločinaca jer su ih puštanjem na slobodu izjednačili sa bilo kojim drugim graÄ‘aninom u Bosne I Hercegovine, izjednačili sui h sa žrtvama i svjedocima  zločina koje su počinili.

OslobaÄ‘anje zločinaca nije sam nagrada za agresiju i genocid, nije samo poniženje žrtava i svijedoka, već i   znak, ovoga puta od pravne – sudske instance,  znak svim ljudima, narodima i civlizacijama u svijetu, da humanost nije na cijeni, a da se zločini agresije i genocida ne kažnjavaju najtežim kaznama i sankcijama. To je dakle uvod u novu agresiju i novi genocid.

 

Sud BiH je ovakvu odluku donio nakon što je Ustavni sud BiH postupajući po apelacijama osuÄ‘enih za ratne zločine, a u skladu s primjenom presude Evropskog suda za ljudska prava iz slučaja ''Maktouf i Damjanović'', donio je odluke koje obavezuju Sud BiH da primijeni odredbe zakona koji je važio u vrijeme počinjenja djela, a ne Krivični zakon BiH po kojem su već osuÄ‘eni.

Tako su na slobodu pušteni Slobodan Jakovljević (osuÄ‘en na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Aleksandar Radovanović (osuÄ‘en na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično djelo genocid), Branislav Medan (osuÄ‘en na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Brano Džinić (osuÄ‘en na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično djelo genocid), Milenko Trifunović (osuÄ‘en na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine za krivično djelo genocid), Petar Mitrović (osuÄ‘en na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Nikola Andrun (osuÄ‘en na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva) i Milorad Savić (osuÄ‘en na kaznu zatvora u trajanju od 21 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva).
TakoÄ‘er, osloboÄ‘eni su i Mirko (Špire) Pekez (osuÄ‘en na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva), kao i Mirko (Mile) Pekez (osuÄ‘en na kaznu zatvora u trajanju od 29 godina za krivično djelo rati zločin protiv civilnog stanovništva).

Nevjerovatno je da BiH na koju su izvršeni strašni zločini agresije i genocida još 2004. godine donose izmjene Krivičnog zakona koje je u suprotnosti sa Evropskom deklaracijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Još više je nevjerovatno da Ustavni sud BiH, koji treba biti največi pravni autoritet u državi donosi odluke koje su u suprotnosti sa Evropskom deklaracijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. I najviše je nevjerovatno i potpuno skandalozno da država na koju su izvršeni največi zločini poslije Holokausta u Evropi ugrožava proces pravednog kažnjavanja zločinaca.

Vijesti: