Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada {IGK} povodom Konferencije o obilježavanju dvadesete godišnjice rada Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju {MKTJ}.

IGK u potpunosti podržava saopćenje Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, Univerziteta u Sarajevu, potpisanog od direktora prof. dr. Smaila ÄŒekića u kome se izmeÄ‘u ostalog kaže: “Zahvaljujem na pozivu da prisustvujem drugom danu Konferencije, 27. novembra 2013. Nažalost, ponovili ste Vašu raniju praksu – praksu završenog ili bolje rečeno svršenog čina (Program, sa nazivom panela, identitetom voditelja i učesnika, itd). Nisu nam poznati razlozi zbog kojih to tako činite. Očigledno je da postoje (neki razlozi). Zašto zaobilazite i ignorišete Univerzitet u Sarajevu, čiji je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, na čijem sam čelu, organizaciona jedinica, koja više od dvije decenije naučno-teorijski i naučno empirijski istražuje genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, iz koje oblasti je ostvario naučne rezultate od historijskog značaja”.
 
IGK istiće da zaobiulaženje najrelevantnije naučno istraživačke institucije u Bosni i Hercegovini {BiH} čije rezultate istraživanja upravo koristi MKTJ je veliki udarac istini o agresijama na BiH i genocida nad njenim građanima, te udarac na pravdu za žrtve i svijedoke agresija i genocida.
 
MKTJ je izgubio bitku za istinu i pravdu, bitku protiv nekažnjivosti i tako je ostavio mogućnost novih ljudskih i civilizacijskih tragedija u obliku novih agresija i genocida. Rad MKTJ ozbiljno je doveden u pitanje, prije svega ponašanjem predsjednika Teodora Merona. Dešavaju se presude protivne meÄ‘unarodnom pravu. Poput pravne likvidacije danskog sudije Frederik Harhoff, koji je ukazao na utjecaj politike na MKTJ, te ocjene Apelacionog vijeća Specijalnog suda za Sierra Leone da je MKTJ prekršio meÄ‘unarodna pravila. To je poraz prava i pravde. Zar nije ponižavanje žrtava što su zločinci osuÄ‘eni na drastično male kazne, zar se još prijevremeno moraju puštati na slobodu da bi nastavili širiti politiku agresije i genocida. Gospodin Meron mora znati da žrtve imaju pravo na kompenzaciju, reparaciju, istinu, pravdu.
 
Gospodine Meron, sramno je od vas da u govoru ispred masovne grobnice Tomašica koju ste nazvali hororom niste spomenuli riječ genocid i ako ta masovna grobnica veličinom zla potvrÄ‘uje sve elemente Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida kao što su:
- postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i genocidne namjere protiv Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru,
- zločin namjernog, organizovanog, tajnog skrivanja tijela ubijenih žrtava genocida kako ih njihovi najmiliji nebi nikada pronašli i dostojanstveno sahranili,
- zločin izmještanje posmrtnih ostataka s ciljem da se žrtve nikad ne pronaÄ‘u i zločin ne dokaže,
- zločin šutnje prijedorskih Srba o masovnim grobnicama, čime se na primjeru genocida u Prijedoru potvrÄ‘uje odgovornost ne samo pojedinaca, već i masa za zločin genocida,
- elitocid kao poseban, sastavni dio genocida u Prijedoru, zločin koji obuhvata organizovano ubijanja intelektualne elite prijedorskih Bošnjaka.
 
U ime preživjelih žrtava i svijedoka agresija na BiH i genocida nad njenim graÄ‘anima IGK još jednom podsjeća svijetsku javnost da MKTJ zapostavlja žrtve i svijedoke, sve više zapostavlja pravičnost i pravedno suÄ‘enje, zapostavlja istinu i pravdu.
 
Istinski borci za istinu i pravdu u svijetu neće ostati ravnodušni prema stavovima i presudama MKTJ kojima se prešućuje agresija na BiH i genocid nad njenim gra]anima i tako hrabri buduće ratne zločince da se zločin agresije i genocida isplati.
 
Istinski prijatelji istine i pravde u svijetu imaju moralnu obavezu pred savješÄ‡u čovječanstva da nikad, ne samo ne zaborave, već da uvijek i na svakom mjestu podsjećaju svijet na genocid koji je počinjen u BiH zbog bolje i svijetlije budućnosti čovjeka i civilizacije.
 
Još jednom od MKTJ tražimo procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločinaca, utvrÄ‘ivanje istine o agresiji i genocidu i zadovoljavanju pravde za žrtve agresije i genocida, uključujići i materjalnu nadoknadu za preživljene strahote.
 
Profesor Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: