Vijesti

Državni poslanici iz RS-a predstavljaju zločince, a poslanici tzv. probosanskih partija nikoga osim sami sebe

Državni poslanici iz RS-a predstavljaju zločince, a poslanici tzv. probosanskih partija nikoga osim sami sebe

Reforma pravde

Kampanja #10atLARGE

Žrtve preuzimaju pravdu u svoje ruke!?

Nakon prošlosedmičnog oslobaÄ‘anja deset presuÄ‘enih ratnih zločinaca, meÄ‘u kojima i onih osuÄ‘enih za genocid, Koalicija organizacija civilnog društva, pokrenula je kampanju #10atLARGE kako bi se ratni zločinci vratili tamo gdje im je mjesto - iza rešetaka Nakon što je slijedom presude u Strasbourgu u predmetu Damjanović-Maktouf došlo do puštanja na slobodu osuÄ‘enih ratnih zločinaca, u BiH je, kako upozoravaju pravni eksperti, stvoren pravni haos. Samo prošle sedmice pušteno je deset pravosnažno osuÄ‘enih lica za zločin genocida i zločine protiv čovječnosti. OsuÄ‘eni za genocid odmah su pohrlili u Srebrenicu i Bratunac gdje im je prireÄ‘eno slavlje na kojem im je domaćin bio niko drugi do predsjedavajući Skupštine Opštine Srebrenica - Radomir Pavlović. Nakon toga su udruženja žrtava zatražila od bošnjačkih zastupnika da pokrenu proceduru za Pavlovićevu smjenu, ali na te zahtjeve niko nije reagirao zbog čega je Koalicija organizacija civilnog društva, koja okuplja uglavnom povratničku, kao i populaciju žrtava genocida, osmislila kampanju koja ima za cilj da se ovome stane u kraj. Cilj kampanje nije, kako tvrde, nikakvo podizanje svijesti i slične pomodarske stvari, već pokušaj da se pravnim putem postigne da se osuÄ‘eni ratni zločinci, poglavito za djela genocida, vrate tamo gdje im je mjesto - iza rešetaka.

Državni poslanici iz RS-a predstavljaju zločince, a poslanici tzv. probosanskih partija nikoga osim sami sebe

OslobaÄ‘aju se ratni zločinci, vraćaju se u svoje zajednice, odakle će se braniti sa slobode u ponovljenom postupku. Bez znaka pokajanja za genocid i etničko čišÄ‡enje, uz potpuno odobravanje onih koji su posljednjih noći slavili njihov povratak. Mediji u RS-u se obrušavaju na Sud Bosne i Hercegovine, a pred državnim institucijama su teške godine opterećene novim suÄ‘enjima.

Dok porodice žrtava pozivaju na hitnu reakciju Evropskog suda za ljudska prava na pogrešno tumačenje provedbe presude Maktouf i Damjanović, koje umjesto da se tretiraju individualno, sada se prenose na druge osuÄ‘ene ratne zločince, u rodnom kraju pojednih osuÄ‘enih počinilaca genocida prije tri dana organizirano je masovno slavlje.

Tako je u Skelanima i na Dobraku, mjestu masovnog stradanja i pokolja u opštini Srebrenici, u organizaciji predsjedavajućeg Skupštine Opštine Srebrenica Radomira Pavlovića i uz korištenje opštinskih resursa i sredstava organiziran masovni doček jednom od osuÄ‘enih zločinaca za genocid iz Skelana. Stoga se koristimo ovom prilikom da od odbornika SDA, SDP-a i SBB u srebreničkoj skupštini zatražimo da hitno pokrenu proceduru za njihovu smjenu.

Budući da su SNSD-ovi i SDS-ovi delegati predložili, a ostali prihvatili Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, koje su usvojene u Domu naroda, a sada čeka Predstavnički dom na usvajanje u hitnom postupku, nema sumnje da državni poslanici iz RS-a predstavljaju zločince, a poslanici tzv. probosanskih partija nikoga osim sami sebe.

Naime, cilj izmjena je učiniti mogućnost obnove postupka u korist osuÄ‘enog, ne samo dostupnom onima koji su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu, već i svim drugim osuÄ‘enicima za ratne zločince, te proširuje presude iz slučaja Maktouf i Damjanović na sve slučajeve. Predložene izmjene bi značile da će najmanje tri stotine ratnih zločinaca, osuÄ‘enih za najteže zamislive zločine biti pušteno iz zatvora. Imena državnih poslanika koji nisu pokrenuli proceduru vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju treba upamtiti: Halid Genjac (SDA), Nermina Kapetanović (SDA) i Mehmed Bradarić (SDP).

 

Spisak oslobođenih ratnih zločinaca

Sud Bosne i Hercegovine je po nareÄ‘enju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na slobodu pustio ratne zločince. MeÄ‘u njima su i lica čije je osloboÄ‘enje slavljeno prošlih dana u okolini Srebrenice. Ne treba ni napominjati da se Skelani pored Srebrenice nalaze u blizini državne granice:

- Slobodan Jakovljević (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično delo genocid)

- Aleksandar Radovanović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično delo genocid)

- Branislav Medan (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično delo genocid)

- Brano Džinić (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično delo genocid)

- Milenko Trifunović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine za krivično delo genocid)

- Petar Mitrović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično delo genocid)

- Nikola Andrun (osuÄ‘en na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva)

- Milorad Savić (osuÄ‘en na kaznu zatvora u trajanju od 21 godina za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva)

- Mirko (Špire) Pekez (osuÄ‘en na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva)

- Mirko (Mile) Pekez (osuÄ‘en na kaznu zatvora u trajanju od 29 godina za krivično delo rati zločin protiv civilnog stanovništva)

Vijesti: