Vijesti

Poruka Nelsona Mandele građanima Bosne i Hercegovine

Nelson Mandela was a true global hero.

The authority of power and wealth is bountiful in today's world, but power of moral authority is the privilege of only a few. Nelson Mandela carries  this authority more than anyone else, and that is what inspires all members of the Institute for Research  Genocide, Canada in the fight for truth and justice.

“At his trial in 1964, Nelson Mandela closed his statement from the dock saying, ‘I have fought against white domination, and I have fought against black domination. I have cherished the ideal of a democratic and free society in which all persons live together in harmony and with equal opportunities. It is an ideal which I hope to live for and to achieve. But if needs be, it is an ideal for which I am prepared to die”.

We pray for his family, for his friends and for his country.

Nelson Mandela about Bosnia and Herzegovina

“While South Africa is far from Bosnian and Herzegovina, both countries' people are united in the global struggle for peace”. I am truly delighted if I inspired in any way the Bosnian people, who suffered so much, to continue to work towards reconciliation and lasting peace. Our common goals must be reconciliation and co-existence of different cultures, religions and races”.

 

Poruka Nelsona Mandele građanima Bosne i Hercegovine

“Želio bih da se zahvalim Centru za mir i multietničku saradnju iz Mostara i graÄ‘anima Bosne i Hercegovine što su me izabrali da budem laureat mirovne nagrade „Mostar 2006“. Iako sam primio mnogo nagrada za svoj doprinos očuvanju mira u svijetu, bio sam ugodno iznenaÄ‘en kada sam saznao da su ljudi iz Vaše zemlje odlučili da mi ukažu ovu čast. Iskreno me raduje ukoliko sam na bilo koji način inspirisao ljude Bosne i Hercegovine, koji su pretrpjeli mnoge patnje, da nastave sa radom na pomirenju i uspostavljanju trajnog mira. Južna Afrika je udaljena od Vaše zemlje, ali mi smo ujedinjeni u globalnoj borbi za mir, koji, bez obzira na sve, nema alternative. Naši zajednički ciljevi moraju biti pomirenje i koegzistencija različitih kultura, religija i rasa. Ovo je moja poruka graÄ‘anima Bosne i Hercegovine i želio bih još jednom da im se zahvalim na ovoj nagradi”. Nelson Mandela

Ova poruka jednog od največih boraca za ljudska prava i slobode u svijetu narodima i graÄ‘anima Bosne i Hercegovine ostaće kao trajna  inspiracija za kontinuiranu borbu za istinu i pravdu, za mir i slobodu, za prihvatanje, priznavanje, poštovanje i tolerisanje drugog i drugačijeg, za Ideju Bosne i bosanski duh na čijim osnovama bitiše čovjek i civilizacija.

Vijesti: