Vijesti

Svečana Akademija i Proslava Dana Državnosti BiH u Atlanti

Svečana Akademija i Proslava Dana Državnosti BiH u Atlanti

 

U subotu, 30. novembra 2013, u organizaciji Zajednice Bošnjaka Džordzije (ZBGA) i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) u Atlanti je održana Svečana akademija povodom Dana Državnosti BiH. U svečanoj sali ove zajednice, s izrazito velikom posjećenošÄ‡u, te uz direktan prenos televizije Bosna TV, upriličen je svečani dio programa obraćanjem predstavnika prisutnih organizacija, i prikladan zabavni program s velikim učešÄ‡em djece i omladine iz ove gostoprimive zajednice.

 

Voditeljica programa Elma Paco, program je otvorila predstavljanjem gostiju kao i sadržajem kompletnog veoma bogatog programa.

 

Gosp. Nail ÄŒubro, predsjednik ZBGA, je u ime domaćina poželio dobrodošlicu svim prisutnim, pozdravljajući ideju i aktivnosti KBSA, kao i Savjetodavnog Vijeća za BiH (ACBH) te svim prisutnim čestitao Dan Državnosti BiH.

 

Zatim je mr. Mirzeta Hadžikadić, predsjednica ACBH predstavila važnost rada Vijeća, i podsjetila na problem djelovanja velikosrpskog lobija u Americi, ne samo za vrijeme oružane agresije na BiH, nego i sada od strane srbijanskog instituta i predstavništva entiteta RS. S poučnom prezentacijom, mr. Hadžikadić je upoznala prisutne s aktivnostima ACBH i neophodnost podrške ove organizacije koja se svaki dan bori za budućnost BiH u američkom Kongresu.

 

Prisutnima se zatim obratio i Prof. Dr. Mirsad Hadžikadić prvi predsjednik i počasni član Upravnog Odbora ACBH, koji je na interesantan način prenio poruku zašto su sada, više nego ikad, potrebne aktivnosti ACBH i organizacija kao KBSA da bi se povećao angažman američke spoljne politike prema BiH u rješavanju problema naše domovine. Dr. Hadžikadić se takoÄ‘er zahvalio na svim vrstama finansijske i logisticke podrške ACBH.

 

Prof. Emir Ramić, direktor Instituta za Istraživanje Genocida Kanada (IGK), te član kluba prijatelja KBSA u svom obraćanju je ukazao na važnost 70 godišnjice ZAVNOBIH-a, i nastavka borbe protiv fašizma, negiranja genocida, te pozdravio i podrzao djelovanje KBSA, ACBH i uputio podršku koaliciji Prvi Mart u njihovom radu.

 

U nastavku programa predsjednik KBSA, Mr. Hamdija ÄŒustović se zahvalio domaćinima na odličnoj organizaciji Konvencije i Svečane akademije, čestitao Dan Državnosti BiH i rekao da je 25. 11. “možda najvažniji dogaÄ‘aj u historiji Bosne i Hercegovine i da je on poticaj da pojačamo aktivnosti da sacuvamo državnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz euroatlantske integracije, a posebno članstvo u NATO paktu.”  Zatim je specijalnom gostu dr. Emiru Suljagiću, glavnom koordinatoru koalicije Prvi Mart, uručio zahvalnicu ispred Bošnjaka Sjeverne Amerike, a u ime dosadašnje i buduće saradnje KBSA i koalicije Prvi Mart.

 

Dr.Emir Suljagić je govorio o trenutnoj političkoj i društvenoj situaciji u Bosni i Hercegovini, podvlačeći važnosti oko rješavanja pitanja “Djece Konjević Polja”, te naglasio važnost učešÄ‡a Bošnjaka koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi u predstojecim izborima 2014. Dr. Suljagić je rekao da je “dijaspora najbolji dio Bosanskohercegovačkog naroda jer su finansijski i ideološki neovisni od političara u BiH koji svakodnevno prodaju državu za svoje lične interese”. Dr. Suljagić je zatim imao čast da predstavi bosansku heroinu Nanu Fatu Orlović čije obraćanje i njena svakodnvena borba protiv antibosanskog djelovanja i diskriminacije u manjem entitetu izazvalo velike emocije meÄ‘u prisutnima.

 

U drugom dijelu programa, imali smo priliku uživati u ilahijama koje su nam pripremili mladi i stariji članovi hora “Bilal”, kao i tradicionalnim igrama folklora “Bosanski Zumbuli”, te recitacijama lingvističke sekcije ZBGA. Uz bogatu večeru i izuzetnim muzičkim kvalitetima “Obama Benda”, svečanost je poprimila izuzetan oblik na Bošnjacki način

Vijesti: