Vijesti

Pismo koje je upućeno ambasadorici SAD u UN, gospođi Samanthi Power

Pismo koje je upućeno ambasadorici SAD u UN, gospođi Samanthi Power

 

Poštovana gospoÄ‘o ambasadorice,

 

Bosansko američki institut za istrazivanje genocida i edukaciju, Institut za istraživanje genocida Kanada, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Bošnjačka Kulturna Zajednica « Preporod», Sarajevo, i Udruženje logorasa « Prijedor 92» ovim pismom izražavaju izuzetnu zabrinutost  u vezi Odluke opštine Višegrad ( u Republici Srpskoj) da 24 decembra 2013 godine sruši kuću u Pionirskoj ulici, jednu od kuća u Višegradu gdje su Lukići zarobili oko 60 nedužnih Bošnjaka i zapalili ih žive u podrumu kuće. Opština takoÄ‘e planira da istog dana ukloni ugraviranu rijeć” genocidsa spomenika posvjećenog žrtvama genocida koji je podignut na muslimanskom mezarju u Višegradu.

 

Slična nastojanja da se negira i potiskuje istina o genocidu se redovno  praktikuju u Prijedoru i okolini.  Gradonačelnik Prijedora je pokušao da spriječi  okupljanja u spomen žrtvama genocida i  korištenje terminagenocid “. Preživjelim logorasima je dozvoljeno da se samo jednom godišnje okupljaju u zloglasnom logoru Omarska. Pored toga, preživjelima je zabranjeno postavljanje spomen-obilježja na mjestima gdje se nalaze bivši logori. U isto vrijeme, Bosanski Srbi su provokativno podigli svoje spomenike u blizini logora, kao što je slučaj u Trnopolju.

Tomašica. Zabrana okupljanja  i sjećanja na bošnjačke žrtve u Višegradu i drugdje otkriva politiku diskriminacije i aparthejda u Republici Srpskoj.

 

Oktobra mjeseca tekuće godine, u Tomašici, otkrivena je vjerovatno največa masovna grobnica, površine 5.000 kvadratnih metara i 10 metara dubine,  u kojoj je do sada identifikovano  blizu 500 žrtava. Masovna grobnica, mjesto zločina ove veličine, je još jedan drastičan primjer negiranja genocida  u Republici Srpskoj. Duboko smo uvjereni da je jedini način da se zaštite ljudska prava, kultura sjećanja, kao i pravo na povratak izbjeglica, da se ovakva mjesta izvršenja zločina, bilo u Foči, Prijedoru, Trnopolju, li Višegradu, zaštite i ” federalizuju”, kao što je učinjeno sa Memorijalnim centrom i mezarjem u Potočarima.

 

Uspostavljanjem ovih spomen lokacija u status ” savezne “, ili nacionalne imovine, preživjeli će biti ovlašteni da podignu spomenike u spomen žrtvama genocida i neće biti izloženi stalnim zastrašivanjima, raznim oblicima diskriminacije i ugrožavanja ljudskih prava.

 

Obraćamo vam se zbog neposredne opasnosti rušenja kuće u Pionirskoj ulici i uklanjanja termina ” genocid” sa spomenika koji se nalazi na islamskom mezarju “Stražište”, kao i zbog mnogobrojnih vidova zastraćivanja ne-srpske populacije  u Republici Srpskoj. Drugim riječima, ove sramne akcije da se unište ili unakaze spomen-obilježja genocida su dio sistematskog napora u Republici Srpskoj da se zastraše Bošnjaci i ostalo ne -srpsko stanovništvo koje  se vratilo u svoje bivše domove a u cilju daljeg spriječavanja povratka izbjeglica. Takva orkestrirana nastojanja da se zastraše Bošnjaci i sprijeci njihov povratak  u Republiku Srpsku predstavljaju kršenje Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim se potvrÄ‘uje i nalaze  ” da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja , zastrašivanja, proganjanja ili diskriminacije, naročito zbog njihovog etničkog porijekla”.

 

Obraćamo se Vama, jer ste u svojoj knjizi , ” Problem iz pakla” izrazili žaljenje što su SAD okljevale da intervenišu i spriječe genocid. Obraćamo sa zahtjevom da vi budete koordinator  diplomatske intervencije, u duhu doktrine ” odgovornost za zaštitu “, a u cilju sačuvanja kuće u Pionirskoj ulici i termina “genocid” na spomenika koji se nalazi na muslimanskom mezarju “Stražište” u Višegradu.

 

Predlažemo vam da organizujete “federalizaciju” mjesta gdje su bili zatvoreni Bošnjaci i drugo ne-srpsko stanovništvo, mjesta gdje su bili silovani, mučeni i ubijani. Time bi se zaštitila  osnovna ljudska prava i sprećili  ultranacionalistički napori dehumanizacije i isključivanje Bošnjaka i drugog ne-srpskog stanovnistva iz Republike Srpske, koji predstavljaju nastavak genocida koji se dogodio izmeÄ‘u 1992 i 1995.

 

David Pettigrew, Ph.D.,

Professor of Philosophy, Southern Connecticut State University,

Member, Steering Committee, Yale University Genocide Studies Program,

International Team of Experts Institute for Research of Genocide Canada,

Board Member, Bosnian American Genocide Institute and Education Center, Chicago, IL;

Sanja Seferovic-Drnovsek, J.D., M.Ed.,

Chair
person, Bosnian American Genocide Institute and Education Center (BAGI);

Prof. Emir Ramic,

Chairman, 
Institute for the Research of Genocide, Canada (IGC);

Prof. Dr. Smail Cekic, Director,

Institute for the Research of Crimes Against Humanity and International Law, University of Sarajevo

Prof. Dr. Senadin Lavic,

President, Bosniak Cultural Association, Sarajevo

Mirsad Duratovic,

President, Association of Detainees ” Prijedor 92”

 

Vijesti: