Vijesti

JAVNI ODGOVOR INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA, KANADA SRPSKOM “LJUBITELJU MIRA I UMJETNIČKIH ISTINA”

 

 

JAVNI ODGOVOR INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA, KANADA SRPSKOM “LJUBITELJU MIRA I UMJETNIÄŒKIH ISTINA”

 

Cijenjeni srpski "ljubitelju mira" iumjetničkih istina

 

Zašto ne pokažete u nekoj vašoj seriji šta ste radili u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim graÄ‘anima  1992-1995. Isto tako, dobro bi bilo kada bi pokazali šta ste radili tokom Drugog svjetskog rata ili u 19. stoljeću, za vrijeme osvajanja teritorija za veliko srpsku nacionalističku državu.

 

Samo da vas podsjetimo na historijski utemeljena istraživanja nekoliko najistaknutijih svijetskih naučnih institucija.

 

Nad Bošnjacima u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Sandžaku i Bosni i Hercegovini je, uskladu sa srpskom nacionalističkom ideologijom i politikom i genocidnom zločinačkom praksom srpskog velikodržavničkog projekta u više osvajačkih ratova u 19. i 20. vijeku, izvršen genocid i drugi oblici zločina protiv čovječnosti. Genocid nad Bošnjacima na Balkanu, posebno Bošnjacima u Bosni i Hercegovini je rezultat srpske nacionalističke ideologije i politike i genocidne zločinačke prakse istrebljenja Bošnjaka. Zločin genocida je osmislio i razvio akademik Dobrica Ćosić, na kojeg je mnogo uticao Milorad Ekmečić. Osnov srpskog nacionalizma je srž srpske (agresivne) nacionalne kulture, koja u biti svog mita sadrži ogromnu količinu mržnje i nasilja, tendenciju ka izvršenju genocida. Akultura mržnje njeguje se unutar porodične (pravoslavno srpsko crnogorske) i plemenske tradicije, kroz Mit o Kosovu i Njegošev Gorski vijenac, gdje je po srpskoj nacionalnoj kulturi, istrebljenje Bošnjaka sveti i herojski čin. Projekat je genocidnog karaktera jer sadrži osvajanje tuÄ‘ih teritorija i istrebljenje naroda. Proširenje životnog prostora je po srpskoj nacionalističkoj ideologiji i politici, a što je potvrdila i politička praksa, primarni kriterijum za širenje i održavanje etničke čistote. Srpski nacionalizam, opsjednut pravoslavljem i srpstvom, se temelji na srpskoj velikodržavničkoj ideologiji, politici i praksi od početka 19. vijeka, a nosioci projekta su istaknuti i ugledni srpski intelektualci, uključujući i voÄ‘stvo Srpske pravoslavne crkve. Srpski nacionalizam je masovnog karaktera zahvaljujući srpskoj intelektualnoj, svjetovnoj i duhovnoj, i političkoj eliti, zbog koje je dobijao na masovnosti i masovnoj podršci srpskog naroda, te iza kojeg je uvijek stajala država.

 

Zbog svega nabrojanog i mnogo šta što nije nabrojano koncept srpske velikodržavne ideologije politike i prakse ima anticivilizacijski, antidemokratski karakter.

 

Cijenjenidušebrižniče

 

Takva zvjerstva i zlodjela čovječanstvo nije zaboravilo. Nažalost, vi se ponašate kao da ste sveti i nevini kao mala djeca i kao da mi ništa ne znamo. Prošlo je vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja "istina" koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Kada pokažete "objektivno" kakve ste zločine napravili nad Bošnjacima, onda možemo pričati o mogućnostima saživota i otpočeti razgovor o budućnosti. A do tad sve je to velikosrpska hegemonijska naracija u sklopu projekta "sve srpsko u jednoj državi". Naravno, odsad ćete morati uvažavati Bošnjake jer su uspjeli da se suprotstave veliksorpskom rušilačkom Levijatanu i zaustave ga na tlu Bosne i Hercegovine. Računajte na nas koji se nećemo odreći svoje države Bosne i Hercegovine, svoga nacionalnog imena Bošnjak, svoje historije, kulture, tradicije, bosanskog jezika.

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Istituta za istraživanje genocida, Kanada

 

New message from Arsenije Stanković
Mail: Arsenijes@gmail.com
Website:
imageURL:
Subject: Odgovor na poziv prof.Emira Ramića


Message: Poštovani,

Pročitao sam urgentni poziv na akciju prof. Emira Ramića, iz Kanadskog Instituta za istraživanje genocida, prijateljima u Bosni i Hercegovini, povodom odluke E Street Cinema in Washington, D.C. da prikazuje seriju \"Ravna Gora\", koji je prezentiran na vašem sajtu.

Neshvatljivo je da prof Ramić pokušava da nametne nedemokratski sistem razmišljanja ljudima u zemlji, koja se po današnjim standardima u svetu, smatra zemljom najrazvijenije demokratije! Profesor Ramić bi da uvede princip selektivne istine američkom narodu. Pri tom, pravi i greške iznošenja istorijskih neistina, svesno ili nesvesno.

Prva je da su četnici bili regularna Vojska Kraljevine Jugoslavije, a ne \"srpski nacionalistički pokret\". U tim jedinicama bili su Srbi, Hrvati, Muslimani, Slovenci ..

Druga neistina je da se serijom glorifikuje četnički pokret bivše Jugoslavije! Bivša Jugoslavija je, ako je zaboravio bila SFRJ, i njena oružana sila bila je JNA. U Saveznoj Repoublici Jugoslaviji, Državnoj zajednici i Republici Srbiji nije postojao nikakav četnički pokret kao legalna i legitimna oružana sila tih država.

Nespretno, slučajno ili namerno, i netačno povezivanje istorijskih činjenica ne doprinosi poboljšanju odnosa naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

Seriju nismo videli do kraja ni mi u Srbiji a vi već imate izgradjen stav da glorifikuje četnike koji su naneli toliko zla Muslimanskom narodu u Bosni i Hercegovini. Stvarno, neprimerena reakcija,

Ukoliko profesor Ramić želi da doprinese boljitku naroda kome pripada u Bosni i Hercegovini, u šta ne sumnjam, neka naÄ‘e druge načine da radi na izgradnji poverenja naroda koji žive tamo.

Stalno kopanje po ranama zločina koji su se desili na ovim našim prostorima, i koje niko normalan ne negira neće nas pomeriti ni za dlaku ka humanijem društvu. Nije mi poznato koliko ste politički upućeni u meÄ‘unarodne odnose, ali vas uveravam da velike sile i te kako umeju da koriste naše unutrašnje konflikte, kao što su spremne da pomognu u uspostavljanju boljih odnosta meÄ‘u ljudima koji pokazuju spremnost da grade nova i prosperitetna društva,

Istorija je puna nepravdi, zločina i ratova ali nam ne sme biti prepreka za bolju budućnost.

Serija \"Ravna Gora\" je umetničko i rediteljsko viÄ‘enje gospodina Radoša Bajića istorije srpskog naroda i nema baš nikakve veze sa raspadom SFRJ.

S poštovanjem,
Arsenije Stanković

Vijesti: