Vijesti

IZJAVA ZA POVODOM DANA GENOCIDA NAD BOÅ NJACIMA

IZJAVA ZA POVODOM DANA GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA

Agresija na čovjeka i civlizaciju je proslavljati Dan entiteta Republike Srpske, jedan od najcrnjih dana u historiji čovijeka i civilizacije, koji označava početak najvećeg sistematskog, planiranog udruženog zločinačkog poduhvata protiv Bosne i Hercegovine i njenog najbrojnijeg naroda, Bošnjaka, največi zločin poslije holokausta u Evropi, čije su institucije, policija i vojska, pred Internacionalnim sudom pravde proglašene krivim za počinjeni genocid u tako zvanoj UN-ovoj sigurnosnoj enklavi Srebrenica.

Agresija na čovjeka i civilizaciju je proslavljati 9. januar kao dan entiteta Republike Srpske čiji osnivači Radovan Karadžić i Ratko Mladić odgovaraju pred MeÄ‘unarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju  za agresiju i genocid.

Agresija na čovjeka i civilizaciju je negiranje zločina agresije i genocida, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika i nasilna zabrana sjećanja za žrtve i svijedoka agresije i genocida od strane političkog establišmenta entiteta Republika Srpska na čelu sa neprijateljem države Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Institut za istraživanje genocida, Kanada još jednom poziva ustavom ovlašÄ‡ene predlagaće da hitno pošalju apelaciju  Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine sa preporukom da isti uvaži preporuke Venecijanske komisija i 9. januar proglasi neustavnim, štetnim za graÄ‘ane i naroda u Bosni i Hercegovini, ponižavajućim za stotine hiljada žrtava i svijedoka agresije i genocida, nepravednim za sve prijatelje istine i pravde u svijetu.

Institut za istraživanje genocida, Kanada  poziva OHR, predstavnike EU u BiH i članice Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da hitno reaguju na negiranje Ustava Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida, Kanada još jednom podsjeća svijet da se 9 januar vezuje za agresiju, genocid, kulturocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid, mućenja u koncentracionim logorima smrti, masvna silovanja, masovna i nasilna protjerivanja i masovna uništenja, privrednih, kulturnih i duhovnih dobara uglavnom Bošnjaka.

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: