Vijesti

U Višegradu se brani istina o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim građanima, te pravda za žrtve tih zločina

 

22. januar, 2014.

 

U Višegradu se brani istina o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim graÄ‘anima, te pravda za žrtve tih zločina

Institut za istraživanje genocida, Kanada  iskazuje punu podršku predsjednicama udruženja “Višegrad 92” i “Žena – Žrtva rata”, Hediji Kasapović i Bakiri Hasečić, u njihovoj borbi za istinu o genocidu u Višegradu i pravdi za žrtve tog zločina.

 

Kolektivno pamćenje agresije i genocida protiv meÄ‘unarodno priznate, suverene, nezavisne i jedinstvene države Republike Bosne i Hercegovine i posebno kolektivno pamćenje genocida nad Bošnjacima su sastavni dio buduće egzistencije kako države Bosne i Hercegovine, tako i bošnjačkog naroda.

 

U svojoj stalnoj borbi za istinu i pravdu Hedija i Bakira se obračunavaju sa lokalnim vlastima općine Višegrad, koji su  najavili uklanjanje riječi ‘genocid’ sa nišana u mezarju Stražište. Izvršenje je najavljeno za 23. januar (četvrtak) u 8 sati.

Institut za istraživanje genocida, Kanada podsjeća javnost  da je u Višegradu  u toku agresije ubijeno više od 3000 civila, a zločine je potvrdio MeÄ‘unarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Sud Bosne i Hercegovine.

 

Dok se Višegrad uništava kroz antihistorijski, anticivilizacijski i antihumani projekat izgradnje Andrićgrada, u nastojanju da se izbrišu tragovi života bošnjačke zajednice u ovom gradu, čuvaju se spomenici ‘ruskim dobrovoljcima’,  lokalnim vlastima smeta riječ genocid  na spomeniku u Stražištu, riječ koja simbolizuje strahote zločina počinjenog u ime nacionalističkog projekta Velika Srbija na račun uništenja države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda.

U Višegradu je prije agresije živjelo oko 63% graÄ‘ana bošnjačke nacionalnosti. Danas je njihov broj minimalan, marginalizirani su, te od 21 vijećnika u lokalnoj skupštini opštine samo dva dolaze iz bošnjačkog naroda. Višegrad ostaje jedan od gradova simbola stradanja iz vremena Drugog svjetskog rata, ali i agresije1992.-1995. godine, a Bikavac i Pionirska ulica primjer nečovječnosti i monstruoznosti genocidnog plana istrebljenja nesrpskog stanovništva sa područja doline rijeke Drine u ime realizacije nacionalističkog plana Velike Srbije.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada staje u odbranu historijske istine o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu protiv  Bošnjaka.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada čvrsto staje uz branioce kolektivnog pamćenja o agresiji i genocidu u Višegradu protiv nasljednika utemeljivača i realizatora nacionalističke ideje Velike Srbije.

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: