Vijesti

Zahvala 1 mart

 

U ime žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, u ime prijatelja istine i pravde pozdravljamo nedolazak delegata iz kluba bošnjačkog naroda na sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj se očekivalo da će preglasavanjem biti usvojene štetne izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada su poslali javni poziv bošnjačkim predstavnicima u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da ne dolaskom na sjednicu sprijeće usvajanje zakona.

Ne usvajanjem zakona odbranjena je čast žrtava i svijedoka agresije i genocida protiv Bosne i Hercegovine. Istovremeno ne usvajanje zakona je put suprostavljanja  pogubnoj politici koja se vodi protiv Bošnjaka sa ciljem slabljenja procesa povratka i masovnoga pokretanja Bošnjaka iz svojih mjesta u novo izbjeglištvo?

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka pozivamo delegate koji su danas učinili hrabar potez za odbranu države Bosne i Hercegovine, posebno za odbranu osnovnih prava i sloboda povratnika, da ostanu istrajni i ne učestvuju u radu bilo koje naredne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja bi na dnevnom redu imala ovakav prijedlog Zakona o prebivalištu.

Na kraju u ime sjevernoameričkih Bošnjaka zahvaljujemo se GraÄ‘anskoj koalicija “Prvi mart” koja je imala lidersku poziciji u kampanju za ne usvajanje diskriminirajučeg prijedloga zakona o prebivalištu. Ovom i mnogim drugim akcijama “Prvi mart” se pokazao kao jedan od najznačajnijih faktora bosanskohercegovačkog civilnog društva, faktor kome se vjeruje. Kao autentični glas povratnika “Prvi mart” ostaje najsnažnija organizacija u borbu za bolju budućnost države Bosne i Hercegovine i njenih graÄ‘ana.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: