Vijesti

Izjava povodom sramne istrage Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije

Izjava povodom sramne istrage Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije

 

Republika Srbija nema zakonsku, moralnu pravnu osnovu tražiti izručenje bosanskohercegovačkih građana. Republika Srbija nema pravo da ponižava svijedoke i žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

 

Držva Bosna i Hercegovina ali i sve patriotske organizacije i zajednice u i van Bosne i Hercegovine moraju se hitno ujediniti u cilju spriječavanje agresije Republike Srbije na branioce države Bosne i Hercegovine, u cliju obustavljanja poniženja svijedoka i žrtava agresije i genocida, u cilju anuliranja pritiska na povratnike u entitet Republika Srpska, u cilju anuliranja novog etničkog čišÄenja i novog nasilnog protjerivanja prije svega Bošnjaka sa njihove zemlje i iz njihove države.

Institut za istraživanje genocida Kanada će odmah upoznati nadežne organe Kanade, Sjedinjenih američkih država, Evropske unije i članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da Republika Srbija agresivno maltretira branioce države Bosne i Hercegovine i svijedoke i žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Posebno ističemo da velikosrpski nacionalistički establišment nije uopšte izvukao poruku iz političke lekcije u slučaju Ejup Ganić niti pouku iz pravne lekcije u slučjau Jovan Divjak.

 

Zar se može dozvoliti državi koja izražava otvorene pretenzije prema državi Bosni i Hercegovini da otvara pristupne pregovore za ulazak z Evropsku uniju? Zar to nije još jedan poraz čovjeka i civilzacije na tlu Evrope?

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

 

Vijesti: