Vijesti

Pismo organima Srbije

27. januar, 2014.

 

Gospodin Tomislav Nikolić

Predsjednik Republike Srbije

Generalni sekretarijat predsjednika republike 

Andrićev venac 1, 11000 Beograd, Srbija
(011) 311- 1473
e-mail: predstavkegradjana@predsednik.rs

 

Gospodin Ivica Dačić

Predsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova

Kabinet predsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova

Beograd, Nemanjina 11
tel/faks: 3617-586
e-mail: kabinetpremijera@gov.rs

 

 

Gospodin Ivan Mrkić

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova
Beograd, Kneza Miloša 24-26
tel: 306-8000, 3616-333; faks: 3618-366
e-mail: mfa@mfa.rs

 

Poštovani predsjedniče Republike Srbije Nikolić,

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Srbije Dačić

Poštovani ministre Mrkić,

 

U ime žrtava i svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, u ime Amerikanaca i KanaÄ‘ana i njihovih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, u ime istine i pravde, na Dan sjećanja na žrtve holokausta, najoštrije protestujemo i osuÄ‘ujemo neprimjereno, ponižavajuče, zločinačko ponašanje i govor konzula Republike Srbije u ÄŒikagu gospodina Nebojše Ačimova.

Ačimov je na proslavi Dana entiteta Republika Srpska i krsne slave navedenog bosanskohercegovačkog entiteta u ÄŒikagu, predstavljajući Republiku Srbiju izmeÄ‘u ostalog rekao da je entitet Republika Srpska država, što predstavlja kršenje mirovnog Dejtonskog sporazuma i postojećeg Ustava Bosne i Hercegovine po kome je Republika Srpska  entitet u okviru države Bosne i Hercegovine, što predstavlja nezakonito mješanje Republike  Srbije  u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, što predstavlja kršenje sudskih odluka internacionalnih i nacionalnih sudova koji su presudili da su vojska i policija entiteta Republika Srpska izvršili genocid u Srebrenici. U duhu narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, generalni konzul Republike Srbije nudi usluge Srbijanskog konzulata bosanskim Srbima, graÄ‘anima Bosne i Hercegovine.

http://instituteforgenocide.org/?p=7271&lang=bs

 

Ovaj govor je svijedoke i žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini ponizio i uvrijedio, vrativši njihova bolna sjećanja na ekstremnu nacionalističku, agresivno, genocidnu  politiku srbijanskog političkog, vojnog i policijskog establišmenta sa kraja devedesetih godina prošlog vijeka koja je za cilj imala izgradnju Velike Srbije na račun podjele države Bosne i Hercegovine i uništenja ili svoÄ‘enja na najmanju moguču mjeru bošnjačkog naroda.

 

Ovakve neprimjerene, neljudske, anticivilizacijske izjave zvaničnika srbijanske diplomatije ne samo da vrijeÄ‘a žrtve, već znatno ugrožava proces pomirenja, proces poboljšanja susjedskih odnosa, proces jačanja mira na Balkanu, u Evropi i svijetu.

 

Navedeni istup zvaničnika srbijanske diplomatije je štetan izazov koji Republiku Srbiju čeka na samom početku pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

 

Mi čemo sa ovim neviđenim diplomatskim skandalom, koga doživljavamo kao udar na suverenitet, teritorijalni integritet, samostalnost i jedinstvo države Bosne i Hercegopvine upoznate relevantne političke i druge faktore u Sjedinjenim Američkim državama, Kanadi i Evropskoj uniji.

 

Pozivamo vas da se stavite u službu jačanja jedinstvene, suverene, nezavisne, demokratske države Bosne i Hercegovine, sankcionišete generalnog konzula i tako date do znanja Evropskoj uniji i cijelom svijetu da ste se spremni suočiti sa prošlošÄu koja je posebno negativna bila prema Bosni i Hercegovini i njenim graÄ‘anima.

 

S poštovanjem,

 

Hamdija Čustović, predsjednik

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA}

 

Emir Ramić, direktor

Institut za istraživanje genocida, Kanada {IGK}

Vijesti: