Vijesti

Švedski poricatelji genocida i revizionisti historije uvrijedili ste žrtve agresije i genocida

Švedski poricatelji genocida i revizionisti historije uvrijedili ste žrtve agresije i genocida

Poruka švedskim profesorima Kjell Magnuson i Lennart Palm, negatorima genocida u BiH i revizionistima historije

Mnogobrojni relevantni svijetski izvori, uključujući i švedske,  pouzdano ukazuju na dvije fundamentalne postavke i odredbe savremenih dogaÄ‘anja i dogaÄ‘aja u Republici Bosni i Hercegovini na kraju XX stoljeća: prvo, na Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena klasična oružana agresija, odnosno zločin protiv mira i sigurnosti čovječanstva, što je po osnovnom shvatanju i definiciji meÄ‘unarodni oružani sukob i drugo, na okupiranim teritorijama nezavisne i univerzalno priznate Republike Bosne i Hercegovine, članice Ujedinjenih nacija, kao i u gradovima u opsadi, nad Bošnjacima je izvršen najteži zločin - zločin genocida

“Genocid u Srebrenici, prije svega, počinjen protiv više od 8000 ljudskih bića – od kojih danas ukopavamo više od 500 – muškaraca i dječaka koji su masovno ubijani u činu genocida. Jedini grijeh žrtava bio je što su postojali…” – Rabin Arthur Schneier, predsjednik fondacije Apel savjesti i Rabin Park East sinagoge u New York-u.

“Kada sam, prošle godine, bio u glavnom gradu Bosne I Hercegovine, gdje mi je dodijeljeno Zlatno srce Sarajeva, sa suprugom Mirjanom otišao sam u Srebrenicu. Nekoliko dana ranije bila je komemoracija. Hiljade imena uklesanih na bijelom mermeru u Memorijalnom centru Srebrenica podsjetilo me je na logoraške dane. Srebrenica se može ubrojiti u red strahota kakve su bile u Aušvicu, Bergen Belzenu i drugim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata. Nikakva kazna ne može biti dovoljna počiniteljima da ispaštaju za zla koja su tamo počinjena. Tvrdim da se u Srebrenici desio genocid. MeÄ‘utim, uspomena na taj dogaÄ‘aj ne treba biti samo bijeli zid s ispisanim imenima. Treba pričati djeci i ljudima o tome kako se ne bi zaboravilo, ali ni ponovilo. Prestali smo govoriti o Jasenovcu i za više od 50 godina desilo se isto u Bosni i Hercegovini. To su strašne stvari. Teško se sjećati genocida, ali i ne sjećati. Ako se ne sjećamo, desit će se priča kao sa Srebrenicom, a, ako se sjećamo, preživljavamo opet strašne stvari koje smo iskusili ».Branko Lustig, , dobitnik dva Oskara za filmove „Šindlerova lista“ i „Gladijator“, logoraš tokom Drugog svjetskog rata u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen.

Gospodo švedski profesori vašim negiranjem sudski utvrÄ‘enog, naučno istraživački dokazanog genocida u BiH, vaš sramni pokušaj revizije historije nije samo atak na časnu profesiju sa kojim se bavite, već atak na istinu i pravdu, atak na mir, priznavanje, prihvatanje, poštovanje i tolerisanje drugog i drugačijeg, atak na Ideju Bosne i bosanski duh na kojima je sazidana Evropska unija, atak na čovjeka i civilizaciju, atak na civilno društvo i demokratsku državu u kojoj živite.

Institut za istraživanje genocida, Kanada će zajedno sa partnerskim organizacijama upoznati američke i kanadske institucije o vašim teškim uvredama žrtava i svijedoka agresije i genocida u BiH.

Vijesti: