Vijesti

Javni odgovor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada gospodinu Dejanu Joviću, savjetniku predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića

6. januar, 2014

 

Javni odgovor Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida, Kanada gospodinu Dejanu Joviću, savjetniku predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića

 

Povodom našeg pisma upućenog predsjedniku Republike Hrvatske gospodinu Ivi Josipoviću, a u kojem smo izrazili našu zabrinutost što za svoga glavnog analitičara i savjetnika ima gospodina Dejana Jovića, čovjeka koji svojim stavovima relativizira karakter rata na prostoru bivše Jugoslavije i piše pozitivne recenzije knjige koja pod plaštom kritike američke spoljne politike relativizira genocid u Bosni i Hercegovini i svodi ga na nivoodgovoranaprovokacije”, svojim autorskim tekstom na portalu Autorgaf.hr oglasio se lično gospodin Jović.

 

Kao nosiocu nekoliko akademskih titula nije mu smetalo da metodom ad hominem a ne argumentum brani svoje stajalište. Tako smo mi po gospodinu Jovićumarginalne i potpuno nevažne udruge iz bošnjačke dijaspore”, “ekstremisti kojima nije u interesu očuvanje mira”.

 

Pitamo gospodina Jovića da li  njegovakademskium može prihvatiti činjenicu da ne samo da nismo ništa od ovog iz prethodne rečenice, već jednostavno žrtve i potomci žrtava agresije na državu Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, koje su zabrinuti da bi njegovi savjeti predsjedniku Josipoviću mogli u suprotnom pravcu okrenuti uzlaznu liniju dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a koji imaju pravo da reaguju na bilo kakvo relativiziranje agresije i genocida koji su nad njima izvršeni.

 

Pitamo gospodina Jovića da li se zapitao kada je odgovarao na naše pismo da li se njegova rečenica: “Uostalom, sudovi su presudili da u Bosni i Hercegovini nije bilo genocida {osim u Srebrenici}….”, imalo razlikuje od tvrdnji srpskih nacionalista oizoliranim incidentimaineodgovornim pojedincimaiako presude internacionalnih i nacionalnih sudova eksplicitno kažu da su to učinile institucije - vojska i policija entiteta Republika Srpska.

 

Tražimo od vas da nama i javnosti predočite presudu suda kojom je utvrÄ‘eno “… da u Bosni i Hercegovini nije bilo genocida…”.Ne podupire li ova rečenica tezu ekstremnih srpskih nacionalista da je Bosna i Hercegovina samozemljopis”, “ reljef  a ne država, jer i samu Srebrenicu stavljate u zagrade kao da nije dio države Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu sve vaše titule, a i poziciju savjetnika predsjednika susjedne države ne možemo vjerovati da vam nije poznato da je pred MeÄ‘unarodnim krivičnim tribunalom za područije bivše Jugoslavije u Hagu još uvjek aktuelna optužnica za genocid u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine. Vas mnogo više brine činjenca upotrebe “..te teške riječi {genocid}…” već negiranje ili neprihvatanje sudski utvrÄ‘enih činjenica, pa vas pitamo da li je brisanje riječigenocidsa  spomenika u Višegradu doprinjelo da graÄ‘ani istog žive mirnije i da li će vaše insistiranje da protekli ratbude zaboravljendoprinjeti miru i razvoju historijekao naukeu istom onom smislu u kome u svome odgovoru pominjete razvoj pravne nauke.

 

Pitamo vas gospodine Joviću šta će studenti koji su zainteresovani za protekli rat na prostoru Bosne i Hercegovine naučiti iz tvrdnje koju vi, a i mnogi drugi koristite o zločinima i manipulacijama koje su činile sve tri straneako im se pri tome ne ukaže na razliku izmeÄ‘u onih koji su činjeni planirano, organizirano i institucionalno sa ciljem dajednog naroda nestanei onih pojedinačnih, incidentalnih i daleko malobrojnijih. Izjednačavanjem krivice ne doprinosite niti miru, niti istini, a bez istine nema katarze onih koji su ih činili niti prevencije opetovanja istih u budućnosti.

 

Isto tražimo od vas da nam sa akademskog stanovišta odgovorite na pitanja:

Kakva bi sudbina bila onih ljudi koji su putem spasa” napustili Srebrenicu da su Mladićeve snage doćekali pod zaštitom holandskog bataljona u Srebrenici? Kakava bi bila sudbina stanovnika Sarajeva, Goražda, Bihaća, Prijedora i mnogih drugih gradova da nije bilo intervencije Amerike i pomoći Hrvatske vojske?

 

Da li bi pogubljenje još 2 miliona Bošnjaka {ipak je manje od 4 miliona stanovnika Konga} bio dovoljno jak argument da se prestane promovirati one koji genocid u Bosni i Hercegovini smatraju upitnim?

 

Na kraju, obzirom da nas smatrate “nebitnim” “ekstremistima”,  jasno nam je da vaše reagiranje nije odgovor nama već pokušaj bacanja prašine u oči hrvatskoj javnosti, a nas ste uvjerili da smo imali i te kakav razlog za pismo predsjedniku Josipoviću.

 

Vjerujemo da će hrvatska javnost tražiti od vas da im objasnite koje su to “domaće, unutrašnje snage” koje su dovele do raspada Jugoslavije.

 

Ne vjerujemo da će argument “da ste predsjednikov glavni analitičar” biti dovoljan da vam se vjeruje. To nije argument već manipulacija.

 

 

 

Magistar Hamdija Čustović

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

 

Vijesti: