Vijesti

Neshvatljivo je da onaj ko negira genocid u Bosni i Hercegovini traži od žrtava tog najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi da mu se izvinu

 

06 februar, 2014.

 

SAOPĆENJE INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA, KANADA

 

Neshvatljivo je da onaj ko negira genocid u Bosni i Hercegovini traži od žrtava tog najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi da mu se izvinu

 

Za gospodina Dejana Jovića je knjiga "Humanitarna intervencija i uništenje Jugoslavije" Davida Gibbsa "odlična, originalna i uvjerljiva", a zapravo radi se o propagandnom materijalu u kojem se negira genocid u Srebrenici, Bošnjaci se optužuju da su provocirali masakre, vlada u Sarajevu da je granatirala vlastite gradove i ljude, a za to su optuživali Srbe. Prema knjizi "Jugoslavija je uništena, a Srbi su žrtve neprijateljskih zapadnih sila". Prema pisanju Gibbsa koje je Jović hvalio, Milošević nije bio balkanski krvnik nego borac protiv širenja NATO-a.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada i druge organizacije smatrajući da navedeni stavovi gospodina Jovića ponižavaju žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, ozbiljno ugrožavaju istinu o svim zločinima u svijetu i pravdu za žrtve tih zločina je pismeno zatražio od gospodina Jovića izvinjenje žrtvama i svijedocima agresije i genocida. Na taj pismeni upit Instituta za istraživanje genocida, Kanada gospodin Jović je odgovorio da se, Institut za istraživanje genocida, Kanada, to jest žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini trebaju njemu izvinuti.

 

Ovakav drzak, neljudski, anticivilizacijski odgovor savjetnika predsjednika Republike Hrvatske dovoljno govori o statusu Jovićevog akademskog i moralnog uma. Istovremeno ovaj odgovor traži i hitno oglašavanje predsjednika Republike Hrvatske jer je neshvatljivo da njegov savjetnik može biti osoba koja veliča velikosrpske nacionalističke ciljeve, negira sudski utvrÄ‘en i naučno istraživački dokazan genocid u Bosni i Hercegovini, ponižava žrtve, istinu i pravdu. Šutnja predsjednika Hrvatske o podržavanju velikosrpske nacionalističke politike njegovog savjetnika ne ide u prilog niti njemu niti državi čiji je lider.

 

Gospodine Joviću prošlo je vrijeme  nametanja "istina" žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Žrtve su se uspjele suprotstaviti  rušilačkim nacionalizmima i zaustave ih na tlu Bosne i Hercegovine. Računajte na žrtve  i svijedoke agresije i genocida u Bosni i Hercegovini  koji se nikada neće odreći svoje države Bosne i Hercegovine, potpune istine o zločinima i potpune pravde za žrtve tih zločina.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: