Vijesti

OSNOVNI PROBLEM U FUNKCIONISANJU DRZAVE BIH SU PODRZAVLJENI ENTITETI

 

Bosna i Hercegovina kao žrtva stradanja i dvostruke agresije, kao žrtva ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i kaožrtva genocida je jedina zemlja u regionu koja još uvijek nije parafirala s Evropskom unijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Posljedica je to po Evropskoj komisiji neprovoÄ‘enja Dejtonskog sporazuma i nacionalističke retorike koje su uticale na zaostajanje u zaštiti ljudskih prava i sloboda u BiH, te zaostajanje u procesu reformi policije, javnog televizijskog servisa, javne administracije i saradnje sa MeÄ‘unarodnim krivičnim tribunalom za područije bivše Jugoalsvije u Hagu. MeÄ‘utim stvarna posljedica je što Evropska unija i meÄ‘unarodna zajednica, koje u BiH imaju poseban mandat u odnosu na druge zemlje i odgovornost s te strane, nisu objektivno sagledale osnovni problem bosanskohercegovačke države, stalno rastući proces podržavljenja entiteta na račun slabljenja države.

 BiH neće u Evropu zbog toga što političari nemaju konkretnog razloga da se dogovore

U BiH još nije ni započeo proces suočavanja s istinom, izgradnje povjerenja i pomirenja. U glavama mnogih političara u BiH rat nije završen, ciljevi iz rata nisu u potpunosti ostvareni i oni ih žele po bilo koju cijenu ostvariti. Ali nacionalistička retorika nije glavni problem. Problem je što bosnskohercegovački političari shvataju da im se isplati djelovati nacionalistički. Njihovi džepovi se pune što je manje konsenzusa i manje dogovora u državi. BiH neće u Evropu zbog toga što političari nemaju konkretnog razloga da se dogovore. Zato u BiH treba kažnjavati nemogućnost dolaska do konsenzusa.

Veliko-nacionalistički planovi u kontinuitetu
 
Potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju Srbija, u kojoj se oživljava agresivni nacionalizam, je nagraÄ‘ena za ulogu u agresiji, ratnim zločinima, zločinima protiv čovjećnosti i genocidu, koje je potvrdio MeÄ‘unarodni sud pravde, kao i za ignoriranje presude tog suda. Srbija, koja se nije dovoljno otresla svoje nacionalističke prošlosti i koja nije ispunila uslov, hapšenje optuženih za ratne zličine se ne ponaša u skladu s evropskim vrijednostima i standardima, posebno u skladu sa svojim meÄ‘unarodno-pravnim obavezama prema BiH. Konstantno i destablizirajuće miješanje u unutaršnje stvari BiH, na što je meÄ‘unarodna zajednica upozorila prije nekoliko dana, sada može još eskalirati. Jer prijetnja srpskih veliko-nacionalističkih voÄ‘a i stranaka o otcjepljenju Republike Srpske od BiH postao glavni nacionalni politički plan. Dakle, to što je Srbija navodno dovoljno zrela da prihvati nezavisnosti Kosova nije dovoljan znak da će Srbija biti epicentar pozitivnih promjena na zapadnom Balkanu.

Potreban kreativan, konstruktivan i iskreni dijalog

Problem u BiH se neće riješiti time što ćemo okrivljavati druge za velike probleme u funkcionisanju države. BiH je potreban kreativan, konstruktivan i iskreni dijalog koji neće biti na principima isključivosti, koji neće biti na principima sve ili ništa, kao što su bili principi koji su doveli do agresije i genocida. Sve strane trebaju potpuno otvorenih političkih karata da sjednu za sto i da se dogovare o budućnosti BiH. Oni koji to ne žele trebaju biti odstranjeni iz procesa jačanja države BiH i otvorenog, slobodnog, civilnog društva.

Vijesti: