Vijesti

Saopćenje u vezi odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o razriješenju dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu Branka Pećanca

13. februar, 2014.

Saopćenje u vezi odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o razriješenju dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u ÄŒikagu  Branka Pećanca

U ime žrtava agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima, u ime mnogih Amerikanaca i KanaÄ‘ana, prijatelja Bosne i Hercegovine, u ime pravde i istine, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike {KBSA} i Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} pozdravljaju odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o opozivu generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (Chicago) Branka Pećanca.

Podsjećamo da je KBSA i IGK u više javnih pisama Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, alarmirao javnost i zatražio smjenu generalnog Konzula Branka Pećanca. Generalni konzul Branko Pećanac i njegovi sagovornici su govorili o ratu u Bosni i Hercegovini i opisali proces stvaranja entiteta Republika Srpska kao rat za “krst časni i slobodu zlatnu“, te da je proslava ovog entiteta, proslava srpskog naroda i njihove religije. Generalni  konzul u Chicagu Branko Pećanac je rekao da mu je „velika čast što se borio i stvarao sa srpskim narodom, srpskom vojskom srpskom policijom Republiku Srpsku“.

Pozivamo Narodnu skupštinu entiteta Republika Srpska da prihvati odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o opozivu generalnog konzula Bosne i Hercegovine u ÄŒikagu i time da do znanja da je manjem bosanskohercegovačkom entitetu stalo do države Bosne i Hercegovine. U slučaju obaranja odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine mi čemo zatražiti djelovanje američkih i kanadskih političkih organa.

Odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine treba biti poruka i pouka svim diplomatskim predstavnicima Bosne i Hercegovine da samo rade svoj posao, a to je zaštita i promocija interesa države Bosne i Hercegovine u državama u kojima predstavljaju svoju domovinu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: