Vijesti

Izjava u vezi odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o razriješenju dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu Branka Pećanca

 

 

 

Izjava u vezi odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o razriješenju dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u ÄŒikagu Branka Pećanca

 

Bosni i Hercegovina treba državotvorna diplomatija

 

Glas žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima  sve više se čuje. Pravda za žrtve tih strašnih, ljudskom umu nepojmljivih zločina, sve se više približava. Istina o tim največim zločinima poslije holokausta u Evropi polagano zauzima svoje zasluženo mjesto.  Predsjedništvo Bosne i Hercegovine opozivom generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama, Branka Pećanca, se stavilo u službu istine i pravde i zaštitilo državu Bosnu i Hercegovinu od njenih rušilačkih kvazi diplomata. Bez obzira kako će reagovati Narodna skupština entiteta Republika Srpska u vezi odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o opozivu generalnog konzula Bosne i Hercegovine u ÄŒikagu poručujemo diplomatskim predstavnicima Bosne i Hercegovine da rade svoj posao, a to je zaštita i promocija interesa države Bosne i Hercegovine u državama u kojima predstavljaju svoju domovinu.

 

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u ÄŒikagu, Branko Pećanac je svojim radom, ponašanjem i izjavama negirao suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i jedinstvo države koju bi trebao ponosno predstavljati. Negiranjem sudski utvrÄ‘enih zločina genocida u Bosni i Hercegovini i odbranom sudskih osuÄ‘enih ratnih zločinaca, Pećanac proturiječi svojoj državi koju zapravo ne prizna, a navodno diplomatski predstavlja, ali i  protivurjeći općim, univezalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i meÄ‘unarodno priznatih konvencija.

 

Dejtonski ustav omogućava antibosanskohercegovačkim diplomatskim snagama da nekažnjeno mogu rušiti državu Bosnu i Hercegovinu. U diplomatiji Bosne i Hercegovine rade ljudi koji ruše vlastitu državu, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. Rušitelji Bosne i Hercegovine  su zauzeli mjesta u diplomatiji koja zapravo nije državna diplomatija, već antidržavna, etnička, etnopartijska diplomatija. Takva diplomatija koja je posljedica dejtonskog ustrojstva države detaljno demontira Bosnu i Hercegovinu na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije. To direktno slabi i ponižava ugled države Bosne i Hercegovine u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj Ideje Bosne i bosanskog duha. Zato će sjevernoamerička bosanskohercegovačka dijaspora tražiti kraj sistema dejtonske diplomatije za cilj očuvanja i jačanja države  Bosne i Hercegovine u svijetu.  To je jedan od najvažnijih političkih ideala dijaspore za koji se mora boriti.  Pritom nam treba pomoć graÄ‘ane Bosne i Hercegovine.  Bosna i Hercegovina treba lidere koji će se boriti za državnu diplomatiju koja će biti isključivo u službi interesa države Bosne i Hercegovine.

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: