Vijesti

Izjava povodom zakona o prebivalistu

 

Usvajanje zakona o prebivalištu na nivou entiteta RS značio bi kraj jedinstvenog sistema ličnih dokumenata, odnosno kraj bezviznog režima sa zemljama Šengenskog ugovora. Nadležnost za prebivalište je isključivo na nivou države BiH. Riječ je o potpuno neustavnom zakonu koji narušava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost države BiH. Radi se o još jednom neustavnom, antidržavnom, antiljudskom i necivilizacijskom pokušaju Dodika da genocidna tvorevina, koji od svoga postojanja potpuno poništava osnovna ljudska prava i slobode povratnika, odnosno preživjelih žrtava i svjedoka agresije i genocida,  na silu preuzme bosanskohercegovačke državne nadležnosti.  Prijedlogom ovog zakona nisu samo ponižene žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i sama država BiH, već je ugrožena stabilnost u Evropi. Siguran sam da ovaj zakon neće preživjeti apelaciju Ustavnom sudu BiH. Istovremeno siguran sam da je ovo još jedan atak Milorada Dodika na državu BiH kako bi saćuvao svoju diktaturu, a opravdani socijalne bunt pretvorio u etnički sukob.

 

 

 

Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH su nastavak diskriminatorskih mjera protiv povratnika, žrtava agresije i genocida u BiH. Izmjene i dopune pomenutog zakona onemogućavaju povratak izbjeglica i raseljenih lica, te unose nesigurnost kod nesrpskog stanovništva u entitetu RS. Zapravo radi se o nastavku genocida nad Bošnjacima drugim sredstvima i metodama. Očekujem da taj zakon u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH ne dobije većinu i tako se sprijeći majorizacija i getoizacija Bošnjaka i Hrvata. Ovaj zakon  otvoreno podriva povratak i unosi nesigurnost fizičku i pravnu nesigurnost meÄ‘u povratnike u RS. Naročito je sporna odredba tog zakona koja omogućava MUP-u RS da „revidira“ povratničko stanovništvo, iako je sudskim putem utvrÄ‘eno da je taj isti MUP nezakonito poništio četiri stotine prebivališta povratnicima u Srebrenicu. Vrijeme je da se Bošnjaci probude, vrijeme je da bošnjački politički establišment shvati da je dovoljna Presuda MeÄ‘unarodnog suda pravde kojom je presuÄ‘eno da su  vojska i policija entiteta RS počinili genocid. To je sasvim dovoljno da se ukine entitet RS.

 

Mi u dijaspori smo davno poslali svoju osnovnu poruku da se ne odričemo BiH. Naša borba za državu BiH ima dva osnovna cilja: kampanja za glasanje u entitetu RS i ukidanje dejtonskog poretka, odnosno, Republike Srpske. Ovim ciljevima potvrÄ‘ujemo naše osnovno ljudska pravo, pravo na svoju zemlju, državu.

 

Profesor Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: