Vijesti

Žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima traže ukidanje odluke o proglašenju Milana Bandića počasnim građaninom Grada Sarajeva

Žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima traže ukidanje odluke o proglašenju Milana Bandića počasnim graÄ‘aninom Grada Sarajeva

 

Izjavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za Televiziju Al Jazeera Balkans „da će Bosna i Hercegovina uskoro biti sastavljena od tri entiteta“, Institut za istraživanje genocida Kanada smatra neprihvatljivom i uvredljivom za žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima. Bandićeva podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi, kako je istakao, „Hrvatima omogućio ravnopravniju ulogu“, žrtve i svjedoci agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i mnogi prijatelji Bosne i Hercegovine u Kanadi i SAD  doživljavju kao atak na suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i jedinstvo države Bosne i Hercegovine, te kao veliki udarac na demokratizaciju bosanskohercegovačkog društva i države. Izjava Bandića je i direktno, neprijateljsko uplitanje u unutarnje stvari države Bosne i Hercegovine.

 

Milan Bandić morao bi znati da bi podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini značila podršku oživljavanju tzv. „Herceg-Bosne“, odnosno zločinačkog poduhvata na čelu sa Franjom TuÄ‘manom za koji su bivši čelnici Hrvata u Bosni i Hercegovini na MeÄ‘unarodnom krivičnom tribunalu za podrućije bivše Jugoslavije presuÄ‘eni na dugogodišnje zatvorske kazne.

 

MeÄ‘unarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je 29. 05. 2013.  u presudi Jadranku Prliću i ostalima, ustanovio je da je tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu postojao Udruženi zločinački pothvat Republike Hrvatske, koji je za cilj imao osnivanje hrvatskog entiteta.  U pismenom obrazloženju spomenute presude je navedeno da je Sudsko viječe, van razumne sumnje, zaključilo da je pokojni predsjednik Republike Hrvatske, Franjo TuÄ‘man, kao čelnik Udruženog zločinačkog pothvata, s liderima tzv. Herceg-Bosne, dogovorio etničko čišÄ‡enje  nekatoličkog življa s dijelova Republike Bosne i Hercegovine, koje su označili "hrvatskim" teritorijem. Sve je to, kao što je poznato, bilo koordinirano s Udruženim zločinackim pothvatom Srbije, što je rezultiralo instaliranjem tzv. Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, ali i največim zločinom protiv čovjeka i civilizacije, poslije holokausta u Evropi. Da nije bilo TuÄ‘manove kolaboracije s Miloševicem, agresija Srbije i Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu puno ranije je mogla biti zaustavljena.

 

Neshvatljivo je da ovakve Bandićeve izjave dolaze u vremenu kada sve više stiže zahtjeva za potpuno ukidanje ilegalnog, nepravednog, dejtonskog poretka i povratka referendumske volje u ustavno ureÄ‘enje Bosne i Hercegovine.

 

Izražavajući volju žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i volju mnogih KanaÄ‘ana i Amerikanca i njihovih organizacija, prijatelja Bosne i Hercegovine, Institut za istraživanje genocida, Kanada podržava inicijativu da se preispita Odluku o proglašenju Milana Bandića počasnim graÄ‘aninom Grada Sarajeva.

 

Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: